Halkidiki

Halkidiki

Mapa Grcke Halkidiki Karta Halkidikija

Halkidiki - Letovanje 2016 - Halkidiki, Apartmani, Grčka

Mapa

Halkidiki ili Halkidik (Nomos Khalkidhiki) u Egejskom moru, je jedno od najvećih poluostrva u Grčkoj. Pruža se u more iz zagrljaja reka Aksios (Vardar) i Strimonas (Struma). Administrativno sedište okruga je gradić Poligiros. Geografski, Halkidik je brdovita oblast koja se završava zapravo sa tri manja poluostrva - poznata tri prsta, Kasandra, Sitonija i Atos.

Halkidiki leto 2015 destinacije

Sitonija je južni deo Egejskog poluostrva Halkidiki, manje poluostrvo poznato među turistima kao „drugi prst“. Zapadno, paralelno sa Sitonijom se prostire poluostrvo Kasandra i zaliv Toroneos (poznat i kao Kasandrin zaliv) a sa istočne strane je poluostrvo Atos i zaliv Singitikos (poznat i kao Svetogorski zaliv). Kroz središnji deo Sitonije proteže se mali planinski venac Itamos, čija najviša nadmorska visina iznosi oko 750 metara. Sitonija je slabije urbanizovana od susedne Kasandre, skoro da nema većih i razvijenih mesta, što nikako ne znači da je u turističkom smislu manje popularna ili posećena.

Kasandra je najzapadniji krak troprstog Halkidikija. Glavni grad i administrativni centar poluostrva je živopisno mesto  Kasandria smešteno u samom središtu Kasandre.

Ovo poluostrvo je postalo zapravo ostrvo, prokopavanjem kanala kod mesta Nea Potidea, najužeg dela Kasandre, mesta na kojem se dodiruju vode Termajskog i zaliva Kasandras. Lepota prirode je ono što Kasandru izdvaja među ostalim mnogobrojnim turističkim destinacijama Grčke. Na prvom mestu je to zaista prelepo, kristalno čisto i toplo Egejsko more koje zapljuskuje razuđenu obalu „prvog prsta”, prepunu divnih uvala i peščanih plaža. Sledeća stvar koja ovo poluostrvo čini pravim biserom prirode je zelenilo – velike površine obrasle gustom, uglavnom četinarskom šumom, koje se prostiru njegovom čitavom dužinom.

Uskoro ponude Halkidiki leto 2015

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: