Niš

Niš

Trg Kralja Milana - Niš - foto: Dragan Bosnić

Niš - 10 stvari koje ne smete propustiti tokom boravka u Nišu

Mapa

Niš - Obavezno posetiti:

1. Tvrđava
Niška tvrđava, simbol grada, smeštena u samom centru na obali reke Nišave, predstavlja jedno od najočuvanijih i najlepših turskih vojnih zdanja na srednjem Balkanu. Građena od strane Rimljana, Vizantinaca i Srba, rušena je i obnavljana više puta, svoj današnji izgled dobiija za vreme Turaka 1723. godine. Niš je jedan od retkih gradova u svetu sa tvrđavom u najužem centru grada čije se težište nije pomeralo poslednjih 2000 godina.

2. Ćele - kula
Jedinstven spomenik na svetu - kula od ljudskih lobanja. Nakon bitke na Čegru 1809. godine, turski zapovednik grada naredio je da se glave poginulih srpskih ratnika oderu i kože ispune pamukom. Tako napunjene, poslate su sultanu u Carigrad, a od lobanja srpskih vojnika podignuta je kula u znak odmazde zbog velikog broja poginulih turskih vojnika i zastrašivanja lokalnog srpskog stanovništva. U Kulu su  ugrađene  952 lobanje, od kojih je danas ostalo 59.

3. Koncentracioni logor iz Drugog  svetskog rata
Koncentracioni logor predstavlja jedan od malobrojnih sačuvanih nacističkih logora u Evropi, koji i danas svedoči o stradanju srpskog, romskog i jevrejskog stanovništva tokom nemačke okupacije Niša (1941-1944). U autentičnom prostoru logora mogu se videti prostorije u kojima su boravili logoraši, potresne poruke na zidovima ispisane pred smrt, kao i brojni predmeti kao što su dokumenta, isprave, pisma, oružje i fotografije. Ono što ovaj logor izdvaja od ostalih u Evropi  je činjenica da su 12. februara 1942. godine logoraši organizovali prvo masovno bekstvo. Toga  dana ih  je 105 potrčalo u slobodu .

4. Arheološka sala Narodnog muzeja Niš
U arheološkoj sali Narodnog muzeja mogu se videti brojni eksponati koji slikovito pričaju o istoriji i kulturi grada Niša od neolita do srednjeg veka. Ovde možete videti veliki broj artefakata kao što su:  novac, oružje, vojne diplome, mermerne i porfirne statue, nadgrobni spomenici, nakit, kamene ikone i krstovi. U arheološkoj sali se takođe nalaze i jedinstvena umetnička dela antičkih i vizantijskih skulptora kao što su Jupiter na tronu, portret cara Konstantina Velikog i portret vizantijske carice Eufemije.

5. Doručak!
Što masniji, to bolji. Istorija kaže da je prvi burek nastao u Nišu 1498. godine, kada ga je carigradski pekar, Mehmed Oglu prvi put napravio kao okrugli burek u tepsiji. Četvrtina bureka sa pekarskim jogurtom biće vam više nego dovoljna za početak divnog dana u Nišu.

6. Kafana!
Kada dođe vreme za ručak, svaki Nišlija ne samo da će vam  preporučiti svoju omiljenu kafanu, već će vas tamo i odvesti. Samo da znate da se iz niške kafane ne izlazi tako lako i zato treba imati na umu nekoliko stvari:

  • Početak je „žestok“i kreće sa rakijom. Čak i ako niste ljubitelj rakije, ubedljivi domaćini će vas sigurno naterati da je barem probate. 
  • Ne preterujte sa hladnim predjelom, jer vas posle njega čeka toplo predjelo, a posle toplog čeka vas čorbica, glavno jelo, desert, kafa i uz sve to mnogo pića – naravno alkoholnog!

7. Šta probati ?

  • Rakije: dunjevača, šljivovica, jabukovača, kajsijevača, lincura
  • Hladno predjelo ili meze: urnebes, paprike u pavlaci, pihtije, beli sir, goveđa pršuta
  • Toplo predjelo: belmuž, proja, sukana gibanica, pohovana paprika, pohovani mozak, pohovani škembići, teleća glava, teleći repovi, pasulj, niška kavurma, jagnjeće sarmice , sarmice od vinovog lista
  • Čorbice: teleća, jagnjeća ili škembe čorba
  • Specijaliteti sa roštilja: ćevapčići, gurmanska pljeskavica u skrami, dimljena crevca, carski ražnjić, dimljena vešalica, punjena vešalica, pileći ražnjić sa slaninom,  džigerica u skrami, mesni uštipci, rebarca na kajmaku
  • Jela iz zemljanih posuda: svadbarski kupus, goveđi gulaš, čorbast pasulj sa rebarcima, punjene paprike i sarme
  • Desert:  orasnice, adžijin mezetluk (sladoled sa suvim i orašastim voćem), baklava, tulumba, palačinke

8. „Wellnes & spa centrar“ u Niškoj banji
možete se opustiti uz masažu i kupanje u lekovitoj, termalnoj vodi i uspostaviti prirodnu ravnotežu duha i tela.

9. Tandem let paraglajderom!
Zaljubite se u vrtoglavi let i uzbudljiv osećaj slobode koji vam pruža ovaj sport. Za početnike preporučujemo poletište Koritnik iznad Niške Banje, a za manje bojažljive Višegrad iznad Sićevačke klisure.  U svakom slučaju, vaša granica straha posle ovoga više neće biti ista.

10. Okolina Niša
Priroda je ovom gradu podarila sve što je mogla i zato Vam preporučujemo da obiđete i uživate u izuzenim prirodnim ambijentima Suve planine,  Cerjanske pećine, Bojanih voda, kao i Jelašničke i Sićevačke klisure. Ako ste ljubitelj aktivnog odmora možete izabrati i neku od aktivnosti kao što su planinarenje, free climbing, rafting, jeep safari, mountinbiking, jahanje...

PREPORUČUJEMO!
Detaljnije informacije o Nišu: Turistička Organizacija Niš

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2023: