Sitonija

Sitonija

Sitonija - Halkidiki - Grcka - Foto: Flickr-Bernhard-Wintersperger

Sitonija - Leto 2015 - Sitonija, Halkidiki Grčka

Mapa

 

Sitonija (Halkidiki, Grčka) je južni deo Egejskog poluostrva Halkidiki, manje poluostrvo poznato među turistima kao „drugi prst“. Zapadno, paralelno sa Sitonijom se prostire poluostrvo Kasandra i zaliv Toroneos (poznat i kao Kasandrin zaliv) a sa istočne strane je poluostrvo Atos i zaliv Singitikos (poznat i kao Svetogorski zaliv). Kroz središnji deo Sitonije proteže se mali planinski venac Itamos, čija najviša nadmorska visina iznosi oko 750 metara. Sitonija je slabije urbanizovana od susedne Kasandre, skoro da nema većih i razvijenih mesta, što nikako ne znači da je u turističkom smislu manje popularna ili posećena.

Uskoro aranžmani Sitonija Leto 2015 (Halkidiki, Grčka)

Halkidiki ili Halkidik (Nomos Khalkidhiki) u Egejskom moru, je jedno od najvećih poluostrva u Grčkoj. Pruža se u more iz zagrljaja reka Aksios (Vardar) i Strimonas (Struma). Administrativno sedište okruga je gradić Poligiros. Geografski, Halkidik je brdovita oblast koja se završava zapravo sa tri manja poluostrva - poznata tri prsta, Kasandra, Sitonija i Atos.

Popularne turističke destinacije Halkidika smeštene su velikom većinom na prva dva prsta – Kasandri i Sitoniji. Lepota prirode, čisto more i predivne plaže jednostavno su od gotovo svakog većeg ili manjeg gradića ili sela stvorili popularna mesta za letovanje. Kao najpoznatije destinacije izdvajaju se Nea Kalikratia, Nea Potidea, Kalitea, Polihrono, Hanioti, Pefkohori, Neos Marmaras, Porto Karas, Sarti. 

Grčka - Kolevka kulture 

Ne može se spomenuti Grčka a da se u istom trenutku ne pojavi bezbroj asocijacija. Grčka je toliko prisutna u svesti modernog, obrazovanog i informisanog putnika, da se svaka dalja priča o ovoj zemlji može ovde i završiti bez bojazni da je bilo šta izostavljeno.

Malo je regiona na našoj planeti koji na prvi pogled na mapu tako nedvosmisleno dovode do zaključka da bez kolebanja treba odmah krenuti na put. Kad se na to još doda i (slaba je bilo koja reč) vanredno bogata i duga istorija, kulturno nasleđe, spomenici, tradicija i današnja moderno razvijena Grčka, dobija se još milion potvrda za prethodnu odluku.

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2022: