Holandija

Holandija

Holandija - Keukenhof

Holandija Putovanja 2017 Letovanje 2017 - cene Putovanja 2017

Mapa

Holandija je zemlja jednoličnih, ravnih pejzaža prošaranih sistemom kanala čija je dužina preko 3000 km. Četvrtina teritorije se nalazi ispod nivoa mora, petina je prekrivena vodom a preko polovine je na granici nadmorske visine. Najveća i najstrašnija istorijska opasnost za ovu zemlju bile su naravno poplave. Poslednja velika desila se sredinom XX veka i tada je vlada preduzela izgradnju zaštitnog sistema Delta koji danas predstavlja jedan od najvećih graditeljskih poduhvata u istoriji čovečanstva i smatra se svetskim čudom modernog sveta. Projekat je okončan krajem XX veka, procenjuje se da će smanjiti mogućnost  poplave u Južnoj Holandiji i Zelandu na samo jednu u narednih 10.000 godina a za ostatak zemlje u narednih 4.000 godina.

U međuvremenu, Holandija nastavlja da povećava svoju površinu stvaranjem “poldera” – isušenih delova Severnog mora. Tako je npr. nastala čitava holandska provincija Flevoland.

Holandija je po mišljenju istoričara ekonomije, prva kapitalistička zemlja u svetu, razvila je najmoćniji trgovački grad moderne Evrope – Amsterdam i prvu robnu berzu u istoriji, što je postavilo temelje i današnjeg svetskog ekonomskog poretka.

Vredi pomenuti da je “čak i stari Njujork jednom bio Novi Amsterdam”.

Sa druge strane, današnja Holandija je spoj tradicionalnih, kulturnih i istorijskih vrednosti kao što su čuvene vetrenjače, lale, drvene klompe, popularni plavo-beli porcelan iz Delfta, remek dela svetskog slikarstva... i savremena, liberalna, moderna kosmopolitska sredina čiji je centar naravno opet - grad Amsterdam. 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 18:39

Turističke destinacije - leto 2017: