Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik-Hrvatska

Dubrovnik Putovanje oktobar 2023 novembar

Mapa
Dubrovnik je centralna turistička atrakcija čitavog hrvatskog primorja. Grad izuzetne arhitekture, perfektno očuvanog starog jezgra, zadivljujuće i neverovatno duge istorije. Od Splita je udaljen 237 a od prestonice Hrvatske, Zagreba 624 km.
 
Kroz čitavu svoju istoriju Dubrovnik tj. Dubrovačka Republika ili Republika Raguza, bio je jedan od najjačih pomorskih trgovačkih centara Mediterana i svoj razvoj i međunarodni značaj bazirao je upravo na trgovini i uspešnoj diplomatiji. Na svom viševekovnom vrhuncu, pogotovu tokom XV i XVI veka, Dubrovnik je bio jedini istinski rival moćnoj Veneciji.
 
Najveći broj najpoznatijih arhitektonskih atrakcija Dubrovnika smešten je u starom jezgru grada opasanom 2 kilometra dugim, snažnim odbrambenim zidovima. Zidine su u novije vreme postale popularne kao scenografija na snimanju poznate serije “Igra prestola”. Najpoznatija centralna ulica starog Dubrovnika je Stradun a oko nje je raspoređena mreža uskih živopisnih kamenih ulica i trgova. Onofrijeva česma, Crkva Svetog Vlaha (zaštitinika grada), Samostan Male Braće, Knežev Dvor, Patata Sponza, Orlandov stub…gotovo neverovatno ali istinito, samo su deo svega onoga što se može videti i doživeti u Dubrovniku.    
 
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Yesterday, 18:24

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2023: