Hvar

Hvar

planeta-putovanja

Hvar Letovanje 2021, mapa, auto karta

Mapa
Ostrvo Hvar uživa epitet najsunčanijeg ostrva na hrvatskom primorju i jedna je od najlepših i svetski najpoznatijih destinacija Mediterana. Nalazi se u centralnoj poziciji nautičke rute Jadrana, između ostrva Brač, Vis i korčula. Ostrvo je dugačko 68 km a na svom najširem pojasu široko je svega 10,5 km. 
Duga i bogata istorija Hvara može se pratiti još od vremena starogrčke kolonizacije Jadranskog mora i IV veka pre Hrista. Tada je bio poznat kao Faros, što je uz manje glasovne promene nastale tokom slovenskih doseljavanja i današnje ime ostrva. 
 

HVAR LETO 2020

Hvar je po prirodnim lepotama mora, plaža i razuđenosti obale, pravi svetski biser, zvanično uvršten na listu 10 najlepših ostrva i omiljena destinacija za letovanje. Ogromna polja lavande, maslinjaci, vinogradi i guste borove šume, mogu se i videti i omirisati na celom ostrvu. Nadaleko je poznato hvarsko vino, posebno „Plavac Mali“.
 
Grad Hvar je najveće naselje sa izuzetno atraktivnim arhipelagom Paklenih otoka, 17 malih ostrva razbacanih preko puta glavne gradske luke. Ostala mesta su Stari Grad (najstarije naselje na ostrvu pod zaštitom UNESCO), Jelsa, Sućuraj, Vrboska, Zavala, Sveta Nedjelja, Ivan Dolac...
 
© PlanetaPutovanja
Poslednja promena: Today, 12:27

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: