Sardinija

Sardinija

Sardinija - Italija - foto: PlanetaPutovanja Arsenijević

Sardinija Leto 2024 - Italija Sardinija 2024

Mapa

SARDINIJA LETO 2024

SARDINIJA je drugo po veličini ostrvo u Sredozemnom moru. Teritorijalno pripada Italiji, skoro podjednako je udaljena od Sicilije i Apeninskog poluostrva a najbliže okruženje su teritorije Francuske (ostrvo Korzika), Španije (Balearska ostrva) i Tunisa. Leto 2016 Sardinija

Glavni grad Kaljari, nalazi se skoro na krajnjem jugu ostrva. 

Iako je zvanično deo Italije, Sardinija ima poseban status autonomije što omogućuje nezavisnost u administrativnom upravljanju i donošenju zakona. Samo ostrvo je teritorijalno i administrativno podeljeno na osam porovincija.

Ukoliko govorite italijanski jezik, nemojte se iznenaditi što nećete baš razumeti stanovnike Sardinije. Ovde se govori poseban jezik koji je rezultat uticaja katalonskog, španskog i nekih drevnih jezika kao što su etrurski ili feničanski, a tu su i brojna narečja i dijalekti u zavisnosti od regiona.

Sardinija je po mnogo čemu drugačije ostrvo.

Genetska istraživanja strukture hromozoma stanovnika Sardinije dovela su do zaključka da je 42% populacije po tipu najbliže genetskoj liniji koja je zastupljena među slovenskim narodima - i to tipu koji imaju Srbi, Hrvati i Bosanci.

Na ovom ostrvu prosečan životni vek iznosi preko 80 godina.

Zajedno sa Okinavom u Japanu, Sardinija ima i srazmerno najveći broj stogodišnjaka na planeti – 22 na 100.000 stanovnika.

Tokom duge i bogate istorije, glavna naselja bila su raspoređena u unutrašnjosti ostrva dok je obala bila gotovo nenaseljena. Predivno prirodno okruženje, atraktivne plaže i more, sredozemna klima sa preko 300 sunčanih dana u godini, učinili su Sardiniju veoma popularnom turističkom destinacijom, što je uslovilo brzu urbanizaciju priobalnog pojasa. Porto Červo na severoistoku ostrva je svetski poznat rizort, omiljen među milionerima, filmskim zvezdama i slavnim ličnostima. Dodatne atrakcije su i tri nacionalna parka i velike zaštićene prirodne zone koje pokrivaju četvrtinu teritorije Sardinije.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 22:01

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: