Solun

Solun

Solun

Solun 2024

Mapa
Glavni grad Makedonije, drugi po veličini i značaju u Grčkoj, jedna od kulturnih prestonica i najvažnija luka čitavog Balkana. Nalazi se na samom kraju solunskog zaliva koji kao “glava” Termajskog zaliva čini deo Egejskog mora. 
“Oko Grčke” ili “majku naroda”, grad Solun, na zelenom solunskom polju, osnovao je 315. godine pre Hrista makedonski kralj Kasandros i nazvao ga imenom svoje voljene supruge i polusestre Aleksandra Velikog – Tesaloniki. U ovom gradu se od tada do danas smenjuju mnoge civilizacije – Rim, Vizantija, latini, Turci i moderni Grci, praćeni brojnim osvajačima – Goti, Huni, Avari, Sloveni, Bugari, Normani…Zahvaljujući prebogatoj istoriji, grad predstavlja veliki “muzej na otvorenom”, sa očuvanim znamenitostima kakve su Rimski forum sa velikim pozorištem u samom centru Soluna, Galerijev luk podignut u čast pobede Rima nad Persijancima, Galerijeva rotonda – dvorana za carske prijeme i grobnica rimskog cara Galerija s kraja III veka, danas crkva Sv. Đorđa poznatija kao “Rotonda”. Ova građevina i Galerijev slavoluk  su jedini danas sačuvani ostaci Galerijeve carske četvrti.                                                               
Duž nekadašnjeg rimskog puta Via Egnatia, a danas najduže solunske ulice Egnacija, ređaju se jedinstvene crkve vizantijskog perioda - Sveta Sofija, Panagia Aheiropitos, Panagia Halkeon, malo dalje Dvanaest Apostola i naravno, najznačajnija i za građane Soluna najvažnija crkva Sv. Dimitrija, zaštitnika grada, ispod koje se nalazi mesto stradanja ovog svetitelja. Mnogobrojne su solunske crkve kojih je nekada bilo “po jedna za svaki dan u godini”. Danas se na svakom koraku, skrivene ili uklopljene u modernu arhitekturu, između blještećih izloga poznatih radnji, nalaze male kapele ili jednostavne bogomolje u kojima uvek titra plamen sveća. Hrišćanstvo je u Solunu prisutno još od vremena boravka Apostola Pavla. U ovom gradu su rođeni i mladost proveli i slovenski Apostoli “slovenska braća” Ćirilo i Metodije. Zvanična svetogorska kancelarija, prvi dodir putnika sa jedinstvenom monaškom republikom nalazi se upravo ovde…
 
Grad je pretrpeo veliko stradanje od krstaša početkom XIII veka a zatim od Turaka koji su se u Solunu zadržali od XV  pa sve do XX veka. Iz turskog perioda potiču turska kupatila - hamami i čuvena Bela kula, koja dominira obalom solunskog zaliva a ujedno je i simbol ovog grada. Najpoznatiji solunski trg i omiljeno sastajalište je Aristotelov trg, gde se pijući crnu grčku kafu i zagledani u pristanište sa kojeg se kretala lađa Francuska, prisećamo novije istorije. Uspomenu na stradanja srpske vojske u I svetskom ratu čuva srpsko vojničko groblje Zejtinlik.
 
Solun je grad sa velikim brojem hotela – oko 70, 25 muzeja, živopisnim trgovima, blagom klimom, prijatnim ljudima, atmosferom modernog grada i “stare dame”…nadomak popularnih plaža i letovališta Egejskog mora…Predstavlja zaista jedno prijatno i toplo “dobrodošli” u Grčku i zaslužuje da se zavoli.
Solun ima oko 800.000 stanovnika.
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Yesterday, 18:45

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: