Lisabon

Lisabon

Lisabon - Portugalija - foto: Turismo de Lisboa

Lisabon Portugalija 2024

Mapa

Jedna od mogućih teorija o nastanku imena  glavnog  grada današnje Portugalije govori o feničanskom nazivu Alis Ubo (Allis Ubbo) koji datira od pre više od trideset vekova a u prevodu znači “sigurna luka”. Bez obzira na to da li je teorija tačna, nesumnjivo je da je geografski položaj Lisabona i njegove luke više nego izuzetan kao i da je  to jedan od najstarijih gradova na našoj planeti.

Prestonica portugalije je najzapadniji glavni grad evropskog kopna. Nalazi se na ušću najveće iberijske reke Težo u Atlantski okean.

Duga istorija ovog grada ispratila je mnoge civilizacije i velike evropske kulturne i umetničke pokrete – od Rimljana, preko Mavara i Jevreja, do romanike, gotike, renesanse, baroka...Sačuvano je sve ono što je uspelo da odoli razornim zemljotresima koji su često pogađali Lisabon. Poslednji veliki zemljotres koji je pogodio grad 1755. godine, odneo je skoro petinu žitelja i uništio 85% grada.

Ipak, bez obzira na razaranja, Lisabon je danas grad bogat arhitekturom raznih epoha.

Čuvene gradske četvrti su velika istorijsko - kulturno - turistička atrakcija Lisabona ali i čitave Portugalije. Tu je Alkantara, nekad centralni industrijski kvart, danas poznat po pabovima i diskotekama i sve otmenijim stambenim zonama. Alfama je najstarija gradska četvrt koja je nekada je činila čitav Lisabon. Netaknuta zemljotresom iz 1755. godine, sačuvala je svu svoju istorijsku magiju. Danas je čuvena i kao centar portugalskog Fada. Bairo Alto je centar grada ali i centar noćnog života. Velika centralna zona izgrađena nakon velikog zemljotresa nazvana je po markizu od Pombala, čoveku koji je osmislio i urbanizovao tada uništene delove grada. Belem je najpoznatija istorijska četvrt Lisabona, mesto sa kojeg je Vasko da Gama krenuo na svoj put u Indiju 1497. godine, ali i mesto odakle su brojni odvažni portugalski moreplovci pošli na svoja putovanja tokom ere velikih otkrića. Ovde se nalaze i čuvena Belemska Kula i manastir Sv. Jeronima – oba pod zaštitom UNESCO.

Slede Hiado, Estrela, Park Naroda, atrakcije kao što su most Vasko da Gama, sa preko 17 km najduži most u Evropi, pa most 25. april, dvojnik Golden Gejta u San Francisku, zatim Kristo Rei (Krist Kralj) – monumentalna skulptura Isusa Hrista poput Korkovada u Rio de Žaneiru, Lisabonska katedrala iz XII veka, utvrđenje Svetog Đorđa...žičara...nema potrebe dalje nabrajati...

Dva miliona turista, koliko godišnje poseti Lisabon, znaju da su izabrali pravu destinaciju. 

Poslednja promena: Today, 10:27

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: