Piza

Piza

Piza - Italija - foto: PlanetaPutovanja - Ð - _Arsenijević

Piza aranžmani 2024 - Italija 2024

Mapa

Mediteranski grad u Toskani, podignut na mestu gde reka Arno skoro dodiruje veliki Đenovski zaliv, sa dugom i više nego zanimljivom istorijom. U staroj eri na ovom mestu se nalazilo etrursko naselje, u II veku pre Hrista postao je rimska kolonija a Hrišćanstvo se razvija još od vremena Milanskog edikta 313. godine. Piza je kao jedan od glavnih centara Toskane bila mesto koje je pratilo sva aktuelna istorijska, naučna i umetnička kretanja u Evropi. Tu su rođeni umetnici Andrea, Đovani i Nikola Pizano, tu se u XVI veku rodio i slavni Galilej, veliki matematičar, fizičar i astronom… Proći kroz Italiju danas, obići Toskanu a ne posetiti Pizu, predstavlja gotovo nemoguć itinerer.

Grad je podeljen na četiri glavne istorijske celine sa bogatim znamenostima, velikim brojem trgova, fontana i pešačkih zona.

Glavna atrakcija grada Pize je svakako čuveni krivi toranj, deo gradske katedrale, jedno od svetskih čuda Zapada i turistički najposećenije mesto. U kompleksu pizanske katedrale na trgu Duomo, nalazi se i čuvena akustična krstionica, zatim prostrani Kamposanto sa svojim impozantnim nadgrobnim statuama i dva muzeja sa vrlo vrednim zbirkama. Osim sa tornja, predivan pogled na okolinu i reku Arno pruža se sa tvrđave „La Cittadella“ sagrađene još u ranom XV veku.

Mnoštvo živopisnih restorana u kojima naravno, dominira italijanska kuhinja, mesta za večernji i noćni provod prepuna mladih ljudi (Piza je i univerzitetski grad), samo su još jedan dodatni razlog i preporuka za obaveznu posetu.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Apr 12th, 22:48

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: