Venecija

Venecija

Venecija - Italija - foto: nicola - albertini-Flickr

Venecija 2024

Mapa

Ovaj grad na 117 ostrva, sa 150 kanala i 400 mostova, predstavlja najveću evropsku urbanu sredinu bez automobila. U XIII veku Venecija je bila najbogatiji grad čitave Evrope. Svoje bogatstvo i moć kao centar Mletačke Republike ili republike Svetog Marka održavala je vekovima. U XV veku brojala je preko 200.000 stanovnika, bila najveća luka na planeti i centar svetske trgovine. Dugo je gospodarila čitavim Jadranskim morem i sredozemljem. Slavna istorija i bogatstvo učinilo je Veneciju i jednim od arhitektonskih čuda, obdarenu velelepnim građevinama koje se ogledaju u kanalima. Tu je crkva Svetog Marka, trg Svetog Marka, Santa Maria dela Salute, mostovi, pa venecijanski Bijenale, karnevali, festivali...

Venecija je grad umetnosti i atmosfere koja je već stotinama godina toliko jedinstvena i neodoljiva da je oduvek privlačila putnike i pustolove sa svih strana sveta. Poznata je u istoriji i kao „Presvetla“ ili „Kraljica Jadrana“, teško da se može naći romantičniji grad na našoj planeti a Njujork Tajms proglasio ju je za najlepši grad koji je ikada sagrađen.

Venecija je, možemo to sa punim pravom konstatovati, prva prava evropska turistička destinacija u istoriji ove industrije a svoj položaj u samom vrhu najposećenijih na planeti sačuvala je do danas.

Venecija i venecijanska laguna su od 1987. godine pod zaštitom UNESCO.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 18:16

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: