Akaba

Akaba

Aqaba - Jordan - Foto: PlanetaPutovanja - Darko Mrdalj

Akaba - Jordan 2024

Mapa

Akaba je jedina jordanska luka i jedini jordanski grad koji se nalazi na obali Crvenog mora. Položaj je u samom temenu uskog,160 kilometara dugog Akabskog zaliva kojim Crveno more deli Sinajsko od Arabijskog poluostrva.

Grad se nalazi na izuzetno važnom strateškom mestu - na tromeđi Izraela, Egipta i Jordana, dok deo obale zaliva zauzima još i Saudijska Arabija.

Istorijski ovo je bio i izuzetno bitan trgovački položaj na raskrsnici puteva između Azije i Afrike a istorija grada se može pratiti do 4.000 godina pre Hrista.

Akaba je vodeća turistička destinacija Jordana, poznata po peščanim plažama i luksuznim hotelima i jedna je od svetski najpoznatijih ronilačkih destinacija budući da je podvodni svet Akabskog zaliva, posebno koralni greben koji pripada teritoriji Jordana, među najbogatijim i najživopisnijim na planeti. Interesantno je da je Jordan dobio pristup ovom koralnom grebenu nakon što je 1965. godine jordanski kralj Husein trampio sa Saudijskom Arabijom 6.000 kvadratnih kilometara jordanske pustinje za 12 kilometara obale u Akabskom zalivu južno od Akabe.

Može se reći da sezona traje cele godine jer ovde vlada pustinjska klima koju karakterišu tople zime i vrela, suva leta. Toplo more i blizina ostalih jordanskih svetski poznatih destinacija kao što su Petra ili Wadi Rum samo su dodatni razlog za izuzetnu popularnost i posećenost.   

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Yesterday, 21:01

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: