Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero - Slovenija - foto: PlanetaPutovanja

Bohinjsko jezero Letovanje 2021, mapa, auto karta

Mapa

Bohinjsko jezero je ledničko jezero u oblasti Gorenjska na severozapadu Slovenije i najveće je stalno jezero na teritoriji ove države. Deo je nacionalnog parka Triglav.

Geološki, jezero ispunjava dolinu okruženu planinskim vencima Julijskih Alpa i stenovitim bedemima nastalim kretanjem glečera u dalekoj prošlosti, tokom poslednjeg ledenog doba. U jezero sa zapadne strane utiče reka Savica dok sa istočne otiče Sava Bohinjka.

Prema legendi, jezero je lični dar Boga skromnim stanovnicima ove alpske doline - čak i poreklo samog imena ukazuje na to jer Bog se ovde izgovara Boh.

Po lepoti, Bohinjsko jezero je jedna od najlepših prirodnih atrakcija Slovenije, veoma važan i posećen turistički i sportski centar. Obale jezera su i početna stanica za planinare koji kreću na uspon prema Triglavu.

Takođe, na samoj obali, nalazi se statua legendarnog Zlatoroga koji je po predanju u ovim predelima skrivao svoje blago.

U neposrednoj blizini Bohinjskog jezera smešten je ski centar Vogel, koji je uz vodopad Savica samo deo jedinstvene prirodne lepote.  

Bohinjsko jezero udaljeno je od Ljubljane 75 km.

Poslednja promena: Today, 07:16

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: