Majorka

Palma de Majorka

Katedrala - Palma de Majorka - Spanija - foto: flickr - Piutus

Palma de Majorka Majorka Letovanje 2024 Španija 2024

Mapa

Palma de Majorka je najveća luka i glavni grad ostrva Majorka ali i čitave autonomne regije Balearskih ostrva. Nalazi se na južnoj obali ostrva u istoimenom zalivu.

U “Gradu”, kako lokalno stanovništvo naziva svoju prestonicu, živi oko 405.000 stanovnika što čini skoro polovinu ukupne ostrvske populacije. Ovde se mešaju prošlost i sadašnjost, vrhunska zabava, različite kulture…i predivno plavetnilo Sredozemnog mora.

Palma de Majorka nudi turistima nezaboravan odmor i zbog toga predstavlja omiljenu destinaciju za mnogobrojne turiste iz celog sveta za koju danas praktično nije potrebna reklama.

Teško je nabrojati šta sve se ne sme propustiti prilikom posete ovom gradu.

Simbol Palme je svakako poznata katedrala koju ostrvljani zovu “la Seo”.

Građena je od XIV do XIX veka, a njenu unutrašnjost je početkom XX veka dizajnirao čuveni Antonio Gaudi. Kroz predivna vrata Puerta del Mirador ulazi se u fantastičan prostor i kapele Kapilja Real i Kapilja de la Trinidad kao i muzej koji čuva remek dela epohe baroka.

La Almudaina– kraljevska palata, sagrađena je na temeljima muslimanskog Alkazara i bila rezidencija prvih španskih kraljeva.

La Lonja– najlepši primer gotske profane građevine na celom Mediteranu. U njenoj izuzetnoj unutrašnjosti danas je smešten umetnički muzej.
Consulado del Mar– sedište vlade autonomne oblasti sa bogatom renesansnom galerijom iz XVII veka.
Paseo del Borne– glavna i najživlja ulica u srcu starog dela grada, sa elgantnim palatama iz XIX veka na kojima se ogleda italijanski uticaj karakterističan za čitavu Majorku.
Ređaju se predivne palate Kolom, Viljalonga, Oleo, Trujols, Oleza, Arhiepiskopska palata, palata Montenegro, gradska kuća Ajuntamiento, Arapsko kupatilo, zatim gotske crkve Santa Katalina, Santa Kruz, San Francisko…

Na vrhu uzvišenja iznad samog istorijskog centra, uzdiže se gotska tvrđava u kojoj se nalazi muzej sa vrednom zbirkom antičkih predmeta.
Noćni život

U istorijskom centru Palma de Majorke, Casco Antiguo, nalazi se veliki broj lokala, pabova i restorana sa vrlo dobrom hranom.

Paseo Maritimoi Paseo Mallorca su ulice u samom centru grada koje obiluju elegantnim, soficistiranim mestima, diskotekama, koktel barovima i lokalima sa živim izvođenjem džeza, svinga, bluza…

Zona Darsena de Ca'n Barbara je popularna za mlađu dens populaciju.

Plaza Gomila je deo grada sa lokalima koji su sačuvali tradicionalni stil i staru ostrvsku atmosferu.

Playa de Palma i El Arenal su plaže koje se nalaze istočno od Palma de Majorke i predstavljaju najpopularnija i najposećenija mesta na čitavom ostrvu. Bezbrojni restorani, barovi i diskoteke su otvoreni celu noć. Posebno su omiljeni među turistima koji dolaze iz Nemačke tako da veliki broj pivnica odiše tipičnom nemačkom atmosferom.

Zapadno od grada nalazi se još jedna popularna plaža – Magaluf, sa brojnim pabovima i restoranima koju u najvećem broju posećuju Britanci.

Palmu, popularni “grad”, ne propuštaju tokom letnjeg perioda ni članovi kraljevske porodice. Oni borave u palati Marivent, neformalnoj kraljevskoj letnjoj rezidenciji o kojoj se zvanično brine Vlada Balearskih ostrva.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Yesterday, 20:38

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: