Paksos - ostrvo Paksos

Paksos - ostrvo Paksos

Paksos - Grčka - foto: PlanetaPutovanja - Arsenijević

Paksos - ostrvo Paksos Leto 2024 - Aranžmani - Grčka leto 2024 2024

Mapa

Paksos ili Paksi je zapravo ime za najmanji arhipelag Jonskih ostrva od kojih su najveći ostrvo Paksos i ostrvo Antipaksos. Po legendi iz grčke mitologije, ova ostrva razuđenih stena je stvorio bog mora Posejdon koji je svojim trozupcem udario u 15 km severniji Krf da bi napravio mesto gde bi sa svojom ženom uživao u miru i tišini. 

Pretpostavlja se da su ime dali Feničani, prvi doseljenici na ostrvo, po reči ‘’paks’’ koja ukazuje na njegov trapezoidni oblik.

Ostrva su udaljena oko 20 km od Grčkog kopna i budući da nema aerodroma, jedini mogući pristup je brodom. To je jedan od glavnih razloga što je Paksos za razliku od većine destinacija uspeo da izbegne masovne dolaske turista i sačuva delić onog mitološkog mira.

A razloga za dolazak na Paksos ima verovatno bezbroj.

Priroda je ovde zaista bila velikodušna i nesebična. Predivne prirodne luke, uvale, pećine, hridi, bele šljunkovite plaže Paksosa zapljuskuju kristalno čisti talasi Jonskog mora, presijavajući se u bojama dragog kamenja. Čitavo ostrvo bukvalno prekrivaju stabla maslina, mnoga stara više vekova.

Na svakom koraku oseća se duh prošlog vremena i očuvane tradicije što stvara jedinstvenu atmosferu lepote koja živi svojim sopstvenim ritmom.

Većina stanovnika ovog arhipelaga živi u glavnom gradu Gajosu i mestima Logos i Laka.

Najbrži način da se dođe do Paksosa je hidrogliserom sa ostrva Krf – 1 sat, najbliže mesto na kopnu je Igumenica odakle se putuje oko 90 minuta, dok iz Barija i Brindizija u Italiji plovidba traje oko 4 sata. 

 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 11:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: