Niš

Niš

Trg Kralja Milana - Niš - foto: Dragan Bosnić

Niš 2024

Mapa

Grad Niš nalazi se u južnoj Srbiji, po veličini je na trećem mestu posle Beograda i Novog Sada i administrativni je centar Nišavskog okruga. Kroz grad protiče reka Nišava koja se nedaleko odatle uliva u Južnu Moravu.

Moderni Niš je izgrađen na ruševinama antičkog, tj. rimskog grada Naisa (Naissus), koji je bio jedan od ključnih upravnih gradova nabalkanskom magistralnom pravcu Via Militaris.

Tokom srednjeg veka, takođe je, najviše zahvaljujući svom geografskom položaju na raskrsnici izuzetno važnih puteva, bio jedan od centara srpske države. U njemu se 1189. godine, veliki župan Stefan Nemanja sastao sa Nemačkim imperatorom Fridrihom Barbarosom, vođom krstaša u III krstaškom ratu.

U turskom periodu, Niš je bio jedno od sedišta vojne i civilne vlasti Osmanskog carstva na Balkanu. Iz prve polovine XVI veka ostala je Bali begova – džamija, unutar zidina današnje Niške tvrđave, jedan od retkih sačuvanih primera islamske arhitekture ove vrste.

Samu tvrđava, na desnoj obali reke Nišave, podigli su Turci u ranom XVIII veku, na temelju ranijih antičkih i vizantijskih utvrđenja.

Nedaleko od grada, na brdu Čegar, 1809. godine vodila se velika bitka srpskih ustanika pod komandom Stevana Sinđelića i brojnije turske vojske. Nakon bitke, Turci su od lobanja srpskih ratnika sagradili jezivu i zloglasnu Ćele – kulu koja je danas jedan od simbola Niša ali takođe i simbol herojstva i skupo plaćene slobode čitave srpske države.

Nakon konačnog oslobođenja od turske vlasti 1878. godine, krajem XIX i početkom XX veka nastaju glavna dela srpske gradske arhitekture.

Danas je Niš ekonomski, industrijski, komercijalni, administrativni, univerzitetski i kulturni centar Nišavskog okruga i čitave jugoistočne Srbije. I dalje je na geografski i strateški izuzetno važnom položaju, na raskrsnici važnih puteva koji vode preko Soluna prema Atini i preko Sofije i Istanbula na Bliski istok.

Nedaleko od centra grada nalazi se i međunarodni aerodrom Konstantin Veliki.

Ostaci bogate kulturne prošlosti mogu se videti u samom gradu i njegovoj neposrednoj okolini. Brojne turističke atrakcije svakako zaslužuju da se neizostavno posete, između ostalih – arheološki lokalitet Medijana i najpoznatije izletište – Niška Banja, svega 10 km udaljena od centra Niša.

U Nišu je u III veku rođen imperator Konstantin I - Veliki i to je istorijski podatak na koji su stanovnici ovog grada izuzetno ponosni. Zahvaljujući tome, 2013. godine, Niš će biti domaćin centralne hrišćanske crkvene proslave - 1700 godina od donošenja Milanskog edikta cara Konstantina. 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Yesterday, 22:09

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: