Engleska

Engleska

Bitlsi - Prodavnica slatkiša - Liverpul - Engleska - foto: Andy Miah-Flickr

Engleska - Engleska kuhinja

Mapa

Engleska kuhinja ima dugu i bogatu tradiciju i istoriju. Odlikuje je jednostavnost, bogatstvo ukusa i upotreba najkvalitetnijih prirodnih proizvoda. Velika raznovrsnost u pripremanju jela karakteristična je kroz istoriju za kuhinje različitih dvorova engleskih vladara, dok je prisustvo egzotičnih ukusa doprinos brojnih kolonija, posebno Indije.

Tokom srednjeg veka i perioda renesanse ova kuhinja uživala je naročitu popularnost u Evropi.

Kvalitet i raznovrsnost pripremljene hrane naglo je opao u periodu industrijske revolucije zbog masovne urbanizacije i odlaska seoskog stanovništva sa zemlje.

Moderna era oživela je stare tradicije kroz obnovu starih engleskih recepata tako da se upravo u Engleskoj nalaze neki od najpoznatijih i najboljih svetskih restorana.

Tradicionalna engleska jela pripremaju se od pečenog mesa, uglavnom teletine, jagnjetine ili piletine sa velikom količinom kuvanog povrća.

Među najpoznatijim engleskim jelima su svakako i riba sa prženim krompirom (“fish and chips”) i čuveni engleski doručak, koji u svojoj punoj verziji sadrži slaninu, grilovan paradajz, prepečen hleb, crni puding, zapečeni pasulj, pečurke, kobasice i jaja. Uz ovakav doručak poslužuje se čaj.

Tu su i brojne pite sa mesom, sirevi i englesko – kolonijalna hibridna jela.

Slatka strana kuhinje je nezaobilazna pita od jabuka, razne vrste pečenih kolača i naravno – puding.

Najrasprostranjenije i najpopularnije bezalkoholno piće u Engleskoj je čaj, ritualno poslužen uz slatke kolače ili sendviče koji su takođe engleski izum.

Ukoliko ste ljubitelj alkoholnih pića, u Engleskoj ćete biti posluženi vinom a ukoliko volite pivo, trebaće vam dosta vremena da probate sve vrste koje su na raspolaganju u mnogobrojnim tradicionalnim pabovima na koje su Englezi jako ponosni i smatraju ih nacionalnim obeležjem.

 

 

© PlanetaPutovanja 

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2022: