Santorini - ostrvo Santorini

Santorini - ostrvo Santorini

Santorini - Grčka - foto: PlanetaPutovanja

Santorini - ostrvo Santorini - Istorija Santorinija

Mapa

Najznačajniji period u istoriji Santorinija počinje oko 3.000 godina pre Hrista i pripada bronzanom dobu. Tada je na ovom ostrvu čije je ime bilo Tera, cvetao ogranak velike i napredne minojske civilizacije sa centrom na Kritu, oko 110 kilometara južno.

Arheološka iskopavanja započeta 1967. godine oko mesta Akrotiri, potvrdila su da je minojska kultura ostavila brojne tragove na Santoriniju. Pronađeni su ostaci naselja, veliki stambeni objekti ukrašeni freskama, prilično dobro očuvanim pod slojevima vulkanskog pepela. Takođe je potvrđeno da je ova velika civilizacija izbrisana između 1.600. i 1.500. godine pre Hrista, sasvim sigurno u ogromnoj erupciji koja je uništila drevno ostrvo Teru i formirala današnji oblik Santorinija. Ova prirodna katastrofa je izazvala zastrašujući zemljotres, zatim gigantski cunami i pepelom zasula ostrvo Krit, tako da se u tom trenutku potpuno prekinuo istorijski kontinuitet Minojaca. Postoji velika verovatnoća da je ovaj događaj inspirisao legendu o Atlantidi koju opisuje Platon.

Oko 1.200. godine pre Hrista, Feničani osnivaju svoja naselja na Teri koju nazivaju imenom Kalista.

Tokom IX veka pre Hrista, ostrvo naseljavaju dorska plemena i to predstavlja početak grčke istorije na ovoj teritoriji.

Kao i ostale oblasti antičke Grčke, ostrvo pada pod vlast Rima a nakon podele carstva pripada Vizantiji.

U doba krstaških ratova naseljavaju ga Franci a u XIII veku pada pod vlast Venecije i dovija današnje ime Santorini po Svetoj Ireni.

Od 1579. godine Santorini je deo Otomanske imperije. Stiče nezavisnost od turske vlasti tek 1821. i postaje deo Grčke 1830. godine.

Poslednja vulkanska erupcija odigrala se 1950. godine. Praćena je snažnim zemljotresom iz 1956. godine kada je veliki broj naselja ponovo napušten.

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2022: