Atina

Atina

Atina

Atina 2024

Mapa
Atina, glavni i najveći grad, smešten na poluostvu Atika na krajnjem jugu kontinentalnog dela teritorije Grčke i samom kraju Balkanskog poluostrva. Dobio je ime po Ateni, mitološkoj boginji mudrosti.
 
Legenda kaže da su se Atena i Posejdon, bog mora, takmičili za mesto glavnog božanstva i zaštitnika Atinjana. Oboje su morali da daju narodu neki poklon na osnovu kojeg će biti odlučeno ko bi zauzeo ovo mesto. Posejdon je trozupcem udario u zemlju iz koje je potekla voda dok je Atenin poklon bila maslina. Grci su izabrali čudesnu biljku boginje mudrosti, Atenu izabrali za svoju zaštitnicu i svom gradu i prestonici antičke civilizacije dali ime po njoj – Atina.   Atina spada u najstarije gradove na planeti, njena zvanična pisana istorija traje već 3.400 godina dok je grad konstantno naseljen u proteklih 7.000 godina.
 
Prestonica moderne Grčke postala je 1834. godine.
 
U užoj gradskoj zoni danas živi preko 800.000 stanovnika dok širu naseljava oko 4 miliona.
Arheološki najstarija Atina bila je podignuta još u mikensko doba oko brda Akropolj (Akropolis, “Visoki grad”). Kao grad -država bila je centar i kolevka kulture, umetnosti, nauke, filozofije, politike…dom čuvene Platonove Akademije i Aristoteleovog Liceja, rodno mesto Sokrata, Sofokla… Najveću moć imala je u Klasičnom periodu i to u V veku pre Hrista za vreme Perikla, velikog državnika, vojskovođe i demokrate.
 
Atina je izvršila ogroman uticaj na sve narode koji su tokom vekova došli u dodir sa njenim nasleđem i s punim pravom je proglašena kolevkom čitave Zapadne civilizacije i rodnim mestom demokratije.
1896. godine u Atini su se održale prve moderne Olimpijske igre.
 
Danas je Atina kosmopolitska sredina, stožer ekonomskog, finansijskog, industrijskog, političkog i kulturnog života Grčke, sa tendencijom da postane vodeći poslovni centar Evropske Unije, posebno nakon poslednje modernizacije uoči Olimpijade 2004. godine.
Sastavni deo Atine je i Pirej, glavna atinska luka i jedna od najvećih i najznačajnijih luka na Mediteranu za trgovački i putnički transport.
Nasleđe klasičnog perioda je u Atini prilično evidentno kroz mnogobrojne sačuvane spomenike i umetnička dela.
Najznačajniji spomenici čitave antičke Grčke nalaze se u samom centru Atine, na brdu Akropolj, visokom 120 m -  Propileji, Partenon, Erehtejon, Dionisovo pozorište, Tezeon…
 
U samom gradu, paralelno sa savremenim građevinama, među bučnim ulicama, uklopljeni u svakodnevni život, ponosno stoje ostaci veličanstvene antičke civilizacije.   Olimpijski stadion, Zevsov hram, Hadrijanov slavoluk, Kula vetrova…samo su deo prebogatog antičkog nasleđa koje nudi Atina i njena okolina.
Tu su i ostaci velikog srednjovekovnog Vizantijskog perioda – Sveti Teodori, Kapnikarea, Sveti Apostoli – vizantijske crkve iz XI veka.
Iz perioda sticanja nezavisnosti u XIX veku, obavezno posetiti Helenski Parlament sa poznatom Evzoni gardom, Nacionalnu biblioteku, Atinski Univerzitet i Atinsku Akademiju.
Stari deo Atine – Plaka, sa velikim brojem tradicionalnih taverni, u samom podnožju Akropolja.
Trgovi – Kolonaki, Sintagma, Omonija, bazar Monastiraki.
Brdo Likabet koje dominira gradom sa svojih 227 m visine.
Primorska predgrađa Atine – Luka Pirej, Kalamaki, Glifada, Vula…
 
Zbog velike površine koju zauzima urbana gradska zona, u Atini je u severnim predgrađima zastupljen umereni tip klime, dok je centar i južni deo sa tipičnom Sredozemnom klimom.
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Yesterday, 03:06

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: