Nea Roda

Nea Roda

Nea Roda Halkidiki Mapa Grcke

Nea Roda Putovanje oktobar 2023 novembar

Mapa
 
Nea Roda je malo turističko mesto na Halkidikiju, na istočnoj obali Atosa, Grčka, i to na samom njegovom početku. Udaljeno je 130 km od Soluna i jedno je od svega nekoliko letovališta na Atosu, budući da veći deo njegove teritorije čini Svetu Goru i pripada ovoj monaškoj republici. Najbliže mesto je Jerisos, na svega nekoliko kilometara severno duž obale.
 
Iako je veoma malo ribarsko naselje, Nea Roda se može pohvaliti zavidnom i zanimljivom istorijom o čemu svedoče brojni arheološki lokaliteti u okolini. Najzanimljivija priča vodi nas u V vek pre nove ere kad je na ovom mestu, persijski kralj Kserks u pohodu na Grčku, prokopao kanal za svoju flotu želeći da na taj način izbegne oplovljavanje čitavog Atosa.
 
Danas je Nea Roda turistička destinacija za sve one koji više vole mirniji odmor ali u isto vreme aktivan i pun opcija za zanimljive obilaske. Pre svega, blizina Svete Gore pruža mogućnost (samo muškarcima) posete nekom od manastira ili krstarenje duž obale, zatim posetu ostrvu Amulijani i obližnjem Jerisosu i Uranopolisu.
 
© Planeta Putovanja
Poslednja promena: Oct 1st, 22:25

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2023: