Japan

Japan

Tokyo - Japan - foto: PlanetaPutovanja-Mladen

Japan - Hrana i piće Japana

Mapa

Postoje dve japanske kuhinje – i obe su tradicionalne. Jedna  je tradicionalna u pravom smislu sa jelima koja su se vekovima nalazila na trpezi pre šezdesetih godina XIX veka i japanskog otvaranja prema zapadu i druga koja zapravo predstavlja uvođenje novih sastojaka i poznatih jela pripremljenih na japanski način. Uticaji su dolazili iz svih krajeva sveta a posebno iz Portugalije, zahvaljujući kojoj je na primer uveden hleb.

Tokom istorije, japanska kuhinja je, kao i ukupna kultura, pretrpela veliki uticaj Kine – jedan od njih je i uvođenje štapića kao pribora za jelo.

Budući da je Japan ostrvska zemlja, u pripremanju jela široko se koriste sve vrste morske ribe, rakova i morskih plodova u svim oblicima.

Kao obavezna jela na japanskoj trpezi nalaze se razne vrste supe, skoro obavezan prilog uz svako glavno jelo je bareni pirinač umesto kojeg se vrlo često služi i testenina, dok se glavno jelo sastoji uglavnom od mesa ili ribe – kuvane, pržene ili grilovane.

U pripremanju hrane koriste se i sve vrste povrća i voća, veliki broj začina od kojih je soja sos gotovo obavezan sastojak tako da je japanska hrana uglavnom veoma bogato začinjena i u poređenju sa ostalim kuhinjama znatno slanija ali i mnogo manje masna.

Veoma često se meso, pogotovu riba, služi termički neobrađeno kao tradicionalni suši ili sašimi.

Slatkiši se baziraju na starim tradicionalnim japanskim receptima ali i na prilagođenim zapadnim.

Tradicionalno vekovno piće u Japanu je sake – jedna vrsta pirinčanog vina koje sadrži od 12-20% alkohola.

Japanci su od služenja i konzumiranja hrane i pića stvorili posebnu vrstu umetnosti – ritual koji ima svoja tačno određena i precizna pravila ponašanja za stolom i redosleda uzimanja jela što predstavlja takođe jedan od oblika dubokog poštovanja duge i bogate tradicije.

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2023: