Berlin

Berlin

Berlin - Foto: PlanetaPutovanja - Autor: Marko - Marković

Berlin Nova Godina 2024 aranzmani - Berlin 2024

Mapa

Mapa Nemačke Berlin

Na severoistoku Nemačke, na reci Špreji, prostire se Berlin, njen glavni i najveći grad ali takođe i jedna od 16 nemačkih država.

Ovaj grad je zauzimao centralno političko, administrativno i kulturno mesto još od vremena Pruske, Nemačkog carstva, preko Vajmarske republike, Trećeg rajha, Istočne Nemačke i danas, ponovo ujedinjene Nemačke.

U turističkom smislu, Berlin je treća najposećenija destinacija u Evropi i svakako je jedna od kulturnih prestonica starog kontinenta. To je grad sa 153 muzeja (Ostrvo muzeja nalazi se na UNESCO listi svetske kulturne baštine), preko 50 pozorišta, 420 umetničkih galerija, ima 781 hotel...Nesumnjivo važi za jedan od najznačajnijih evropskih umetničkih centara (što je bio i kroz svoju istoriju) ali i centar zabave, noćnog života, pop kulture, u velikoj meri orijentisan prema mlađoj generaciji.

Moderan, razvijen, bogat, sa izuzetno zanimljivom prošlošću i velikim brojem sačuvanih ili obnovljenih objekata, privlači godišnje preko 135 miliona turista. Sasvim je dovoljno pomenuti samo nekoliko simbola Berlina a ujedno i svetskih atrakcija kao što su Brandenburška Kapija, Rajhstag, berlinska katedrala, olimpijski stadion, Aleksanderplac, TV toranj, ruševine berlinskog zida...

Tu je i čuveni Berlinale - berlinski filmski festival, Festival svetla i vodeća parti scena Evrope...

Manje je poznato da je uprkos brojnim sačuvanim sakralnim objektima koji se nalaze po čitavom gradu, Berlin zapravo i ateistička prestonica Evrope – oko 60% stanovništva je potpuno nereligiozno.

Jasno je da se Berlin svakako mora videti, na kratko i malo pozavideti njegovim stanovnicima, diviti se zaista velikoj i moćnoj prestonici, setiti se ili možda zaboraviti velike istorijske momente i biti na mestu gde se stapaju turizam i postmodernizam.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 11:07

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: