Manastiri Srbije

Manastir Manasija

Manastir Manasija - Srbija - foto: PlanetaPutovanja

Manastir Manasija 2024

Mapa

Manasija ili Resava koja se nalazi  kod Despotovca obeležava sam kraj naše velike srednjovekovne crkvene umetnosti. Manastir sa crkvom Sv. Trojice podigao je despot Stefan Lazarević između 1406. i 1418. godine. Resavska crkva je najveća građevina moravske arhitekture i druga po veličini – iza Dečana, u čitavoj arhitekturi srednjeg veka.

Poput velikih Nemanjića, despot Stefan Lazarević je sakupio, po rečima Konstantina Filosofa, ''najveštije radnike i najiskusnije živopisce'' da učestvuju u podizanju i ukrašavanju Manasije.

I zaista, manastir je ostao čuven po svom bogatom i zlatom ukrašenom živopisu i velelepnoj arhitekturi kroz koju je despot Stefan odao veliku počast osnivačima srpske srednjovekovne države – Stefanu Nemanji i njegovim naslednicima iz čije je loze po sporednim linijama i sam poticao.

Čitav manastir je ograđen visokim odbrambenim zidovima u čijim okvirima se osim glavne crkve Sv. Trojice i manastirskih konaka, nalaze i ostaci čuvenog srednjovekovnog skriptorijuma – resavske ''prepisivačke škole''. Ovde su nastale vredne bogoslužbene knjige, svedočanstva, filozofski i književni radovi pisani rukom najobrazovanijih ljudi toga vremena koje je despot Stefan, i sam pesnik i filozof, okupio oko svog dvora prateći na taj način savremena evropska kretanja i stvarajući ono što sa pravom i ponosom možemo zvati ''resavska renesansa''.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 09:22

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: