SAD

SAD

Brodvej - Njujork - SAD - Foto: PlanetaPutovanja-Ljuba Jelenić

SAD - Glavne regije i veći gradovi

Mapa

Glavne regije: Sjedinjene Američke Države sastoje se od pedeset jedne federalne jedinice od kojih pedeset imaju status federalnih država a jedna status federalnog distrikta (Distrikt Kolumbija u kojem je smešten prestoni grad Vašington – Washington D.C.). U posedu SAD nalazi se još pet prekomorskih teritorija – Portoriko i Devičanska ostrva u Karibima i Američka Samoa, Guam i Severna Marijanska ostrva u Pacifiku. Integralni deo SAD je i Atol Palmira, nenaseljena teritorija, takođe u Pacifiku

Nijedna od federalnih jedinica, po važećem ustavu, nema pravo na otcepljenje od teritorije SAD.

Na federalnom nivou SAD nemaju zvaničan jezik, Engleski je oficijelan u 28 država, takođe je i jezik američke Vlade i najrašireniji u zemlji. Drugi jezik koji se najčešće govori je Španski.

Veći gradovi: Glavni grad i administrativni centar SAD je Vašington (Washington) sa oko 600.000 u užoj i 5,4 miliona stanovnika u široj gradskoj oblasti. Najveći grad je Njujork (New York) koji u široj zoni broji 19 miliona a među najvećima su i Los Anđeles (Los Angeles), Čikago (Chicago), Dalas (Dallas), Filadelfija (Philadelphia).

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: