SAD

SAD

Brodvej - Njujork - SAD - Foto: PlanetaPutovanja-Ljuba Jelenić

SAD - Stanovništvo i etnički sastav

Mapa

Stanovništvo: SAD su treća najmnogoljudnija država na planeti, posle Kine i Indije. Ukupan broj stanovnika iznosi 310.500.000 računajući i procenjenih nešto više od 11 miliona ilegalnih emigranata.

Etnički sastav: SAD je država koja u ukupnom broju svog stanovništva ima najraznovrsniji etnički sastav na planeti uz verovatno najmonolitniju nacionalnu strukturu. Stanovnici SAD, tačnije njeni državljani su Amerikanci bez obzira na saveznu državu u kojoj  žive. Razlike se ogledaju samo u poreklu i rasi, počev od XV veka do danas, doseljenici čine ogromnu većinu tako da je ova zemlja zapravo - zemlja doseljenika.

Pravih Amerikanaca tj. starosedelaca SAD, ima procentualno jako malo, manje od 2,5% a čine ih američki Indijanci, starosedeoci Aljaske, Havaja i drugih ostrva u Pacifiku.

Najveći udeo ima belo stanovništvo, oko 75% od čega najviše nemačkog, irskog, engleskog, španskog i Latino-američkog porekla.

Crno stanovništvo ili Afro-amerikanci čine oko 12,5%, slede Azijati sa 4,5%, i ostali stanovnici mešanog ili različitog porekla. 

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: