SAD

SAD

Brodvej - Njujork - SAD - Foto: PlanetaPutovanja-Ljuba Jelenić

SAD - Hrana i piće

Mapa

Budući da su hrana i piće vezani za neku zemlju integralni deo njene kulture, kuhinja SAD deli upravo iste karakteristike. To je zapravo jedna velika svetska kuhinja u kojoj su sakupljeni najrazličitiji uticaji iz svih krajeva planete, donešeni tokom vekova naseljavanja zajedno sa doseljenicima. Ukoliko bi tražili nešto što bi bio originalni ostatak iz onog prekolumbovskog perioda i danas prisutan u ishrani Amerikanaca, možda ne bi stigli dalje od javorovog sirupa.

Kuhinja SAD se bazira na žitaricama, povrću (u velikoj meri krompiru) i naravno – mesu. Sve ovo je vekovima kombinovano ili pripremano po receptima doseljenika, uglavnom Evropljana, najviše Italijana, Iraca, Engleza, Francuza...ali i Afrikanaca, Latinoamerikanaca i Azijata.

U čitavom svetu je poznata tradicionalna američka ćurka sa slatkim krompirom i sosom od brusnice na Dan zahvalnosti, zatim pita sa jabukama, palačinke sa već pomenutim javorovim sirupom,  jaja sa slaninom za doručak, hamburgeri, roštilj...

Može se slobodno reći da su SAD u svet uvele fast food filozofiju sa ogromnim lancima restorana specijalizovanim za brzu ishranu, ali tu su i čuveni ulični prodavci domaćeg hot doga sa majonezom...

Sva hrana obilno se ''zaliva'' svetski napoznatijom tečnošću posle vode, autentičnim bezalkoholnim pićem koje je ponos Amerike – naravno, u pitanju  je Coca Cola. Teško da će ijedan bezalkoholni napitak ikada dostići vrhove koje je na planeti dosegla ova kompanija. Upravo zbog toga je i pominjemo pre vina koje se u SAD proizvodi u zavidnim količinama a najkvalitetnije dolazi iz sunčane Kalifornije koja i geografski tj. klimatski ima ubedljivo najbolje uslove za gajenje vinove loze. Najpoznatije američko žestoko piće, viski, sa sobom su doneli doseljenici sa britanskih ostrva i tako stvorili jednu dugu tradiciju proizvodnje ovog kvalitetnog pića na teritoriji SAD. 

© Planeta Putovanja

Mapa, Auto Karta, Daljinar km, Putovanja 2021: