Bahami

Bahami

Atlantis - Bahami - foto: PlanetaPutovanja - MajaPedja

Bahami 2024

Mapa

Istorija je zabeležila da je 12. oktobra 1492. godine, Kristofer Kolumbo bio prvi Evropljanin koji se iskrcao na obale Novog sveta. Ostrvo na koje je pristao nazvao je San Salvador i nije mogao znati da je ono samo deo velikog arhipelaga Bahama nadomak današnje obale SAD.

Bahami su zahvaljujući svojoj klimi, geografskom položaju i izuzetnim obalama, jedna od najpoznatijih i najpoželjnijih turističkih destinacija na našoj planeti. Turizam je osnovna i najjača grana državne privrede koja zapošljava više od polovine ukupne radne snage.

Luka Friport je od Floride udaljena oko 100 km, najveća luka i glavni grad Nasau (u kojem živi 70% ukupnog stanovništva Bahama) je obavezno stajalište skoro svih velikih kruzera, na ostrvima se nalazi ogroman broj modernih i luksuznih turističkih rizorta što čini ostrva fantastičnom destinacijom za odmor.

Blizina Sjedinjenih Američkih Država je ogromna prednost, iz ove zemlje na Bahame dolazi oko 80% svih turista, posebno nakon 1963. godine i zabrane odlaska na Kubu za američke državljane.

Osim turizma, ovde cveta i finansijski sektor. Bahami su pravi poreski raj i jedan od centara svetskog of-šor biznisa budući da ne postoji nikakav porez na prihode, dobit, zdravstvo...nema PDV-a...

Bahami su na četvrtom mestu po bogatstvu na čitavom američkom kontinentu (iza SAD, Kanade i Bermuda), najbogatiji od svih država južno od granice SAD – Meksiko i najbogatiji među svim državama na svetu u kojima većinu čini stanovništvo afričkog porekla.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 02:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: