Brazil

Brazil

Boi Bumba Show - Parintinis - Brazil - foto: PlanetaPutovanja

Brazil Aranžmani 2024 2024

Mapa

Prvi Evropljanin koji se 1500. godine zvanično iskrcao u Brazilu  bio je portugalski moreplovac Pedro Alvares Kabral. U jednom kratkom vremenskom periodu početkom XIX veka, zbog Napoleonovih osvajanja, Rio de Žaneiro je bio i prestonica Kraljevine Portugalije. Tek 1822. godine, Brazil je konačno stekao nezavisnost i prestao da bude prekookeanska portugalska kolonija. 

Ono što je svima poznato je da je Brazil zemlja sunca, plaža, Amazona, sambe, karnevala, fudbala, kafe...Ono što je možda u senci ovih prvih asocijacija je činjenica da je Brazil po površini i broju stanovnika peta zemlja na planeti, osma zemlja na planeti po snazi ekonomije – predviđa se da će u narednim decenijama biti među prvih pet na planeti, poseduje ukupno 2.500 aerodroma, oko 2 miliona kilometara puteva od kojih se onim asfaltiranim skoro može opasati čitava planeta...Brazil je po svim merilima moderna i napredna država koja, osim što zahvaljujući Amazonu predstavlja pluća Zemlje, ujedno i diše u ritmu savremenih svetskih tokova. Brazilski Vrhovni Federalni sud je prvi na svetu počeo da emituje svoje sednice na televiziji a za prenose zvanično koristi i youtube. Od 2009. godine, Vrhovni sud preko svetske mreže twitter objavljuje dnevni red, dnevni raspored zasedanja i najvažnije odluke.

U Brazilu, tačnije u Rio de Žaneiru, će se 2016. godine održati i prve Olimpijske igre na Južnoameričkom kontinentu. Pre toga, 2014. godine, biće domaćin svetskog prvenstva u fudbalu.

Sa druge strane, Brazil je i zemlja koja predstavlja pravu riznicu živog sveta, ujedno i najveću na planeti. Smatra se da u Brazilu ima oko četiri miliona biljnih i životinjskih vrsta, najviše u ogromnom prostranstvu prašume Amazona.

Prirodne lepote, bezbrojni predeli od kojih zastaje dah, klima, već pomenute plaže i karnevali, predstavljaju pravi turistički raj i Brazil čine destinacijom koju godišnje posećuju milioni turista. Osim prirode, Ria i Kopakabane ili Sao Paola, ova zemlja neguje jednu posebnu i verovatno najvažniju i najvredniju atrakciju - a to su ljudi. Brazilci su otvoren, srdačan, gostoprimljiv i skoro uvek raspoložen i nasmejan narod koji daje najbolju i najkraću definiciju ove ogromne zemlje pune najrazličitijih stvari - Brazil je u stvari način života!

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 04:25

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: