Jordan

Jordan

Jordan - Foto: Darko Mrdalj

Jordan putovanja 2024, letovanje 2024

Mapa

Zvanično ime Jordana je Hašemitska Kraljevina Jordan a poznat je i samo kao JK - skraćenica za Jordansku Kraljevinu (Jordanian Kingdom).

Nalazi se na zapadu azijskog kontinenta, na Bliskom Istoku, na istočnoj obali reke Jordan.

Jordan je islamska zemlja, veliku većinu ukupne populacije, preko 90%, čine muslimani Suniti. Vlast je prozapadno orijentisana, sa veoma bliskim odnosima sa vodećim zapadnim silama, prvenstveno SAD i Velikom Britanijom i uz Egipat, ovo je jedina zemlja u regionu koja ima diplomatske odnose sa Izraelom.

Veći deo teritorije Jordana pokriva Arapska pustinja, dok se ‘’zeleni’’ deo zemlje i jedina plodna oblast nalazi na krajnjem severozapadu.

Prirodna bogatstva Jordana su izuzetno ograničena, spada među države sa najmanje vode na svetu, međutim po rezervama fosfata, uranijuma i uljanog škriljca ubraja se među vodeće. Prirodne atrakcije i bogatstvo istorije, biblijska mesta, geografski položaj u takozvanom regionu ‘’kolevke civilizacija’’, takođe ga svrstavaju u sam vrh svetskih destinacija.

Mrtvo more, koje Jordan teritorijalno deli sa Izraelom, najniža je tačka na planeti Zemlji i nalazi se na minus 420 metara.

Akaba je jedina jordanska luka i jedina tačka na kojoj ova država izlazi na Crveno more. Akabski zaliv je uzan severoistočni pojas mora koji Jordan deli sa Egiptom, Izraelom i Saudijskom Arabijom.

Wadi Rum, pustinjska oblast na jugu Jordana, poznata još i po imenu ‘’Mesečeva dolina’’, izuzetan je prirodni fenomen i predstavlja jednu od vodećih turističkih destinacija – neverovatne formacije stena, pustinjski hramovi drevnih Nabatejaca, jedinstvena avantura pomešana sa tradicionalnim i autentičnim načinom života beduinskog stanovništva privlače svake godine sve više putnika iz čitavog sveta.

Krećući se prema severu, nailazimo na glavnu i najpoznatiju atrakciju Jordana – fantastični kameni grad po imenu Petra koji je svrstan u jedno od ‘’novih sedam svetskih čuda’’ – arheološki,istorijski i prirodni raj...

Tu je svakako i jordanska prestonica. Aman spada u najstarije stalno naseljene gradove na planeti ali i pored toga neverovatno moderan, sa epitetom jednog od najzapadnijih i najliberalnijih arapskih gradova. Po svojoj poslovnoj atraktivnosti stoji rame uz rame sa Dohom ili Dubaijem.

Sve u svemu, mnoštvo fantastičnih destinacija koje Jordan preporučuju za posetu u bilo koje doba godine.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: