Kipar

Kipar

Kipar - foto: Flickr-Wstera2

Kipar Letovanje 2024 - Turistički vodič 2024

Mapa

KIPAR - Po veličini treće ostrvo u Sredozemnom moru (iza italijanskih ostrva Sicilija i Sardinija), na izuzetnom geografskom položaju u zagrljaju Sredozemnog mora, sa toplom klimom i ukupno, tokom cele godine, svega dvadesetak dana bez sunca. Letnja sezona na Kipru traje osam meseci, od aprila do novembra i nije iznenađujuće da je turizam već decenijama vodeća grana privrede u ovoj zemlji. Dodatni razlog za veliku popularnost Kipra među turistima su njegove predivne obale - plaže su među najlepšim na čitavom Mediteranu. Na njima se svake godine odmara preko 2,4 miliona ljudi... 

Kipar je uprkos svojoj dugoj prošlosti i bogatoj istoriji koja seže duboko u antičko doba, relativno mlada država kada je reč o samostalnosti. Tek 1960. godine zvanično prestaje da bude britanska kolonija. Nedugo nakon toga doživljava invaziju najbližeg suseda Turske i kao rezultat, danas se trećina teritorije ostrva nalazi u sastavu međunarodno nepriznate Turske Republike Severni Kipar a linija koja razdvaja južni i severni deo prolazi i kroz glavni grad Nikoziju.

I pored svih unutrašnjih političkih problema, Kipar je prvenstveno zahvaljujući popularnosti koju uživa, kako među turistima, tako i u poslovnom svetu (dobri uslovi za otvaranje stranih kompanija, bankarski sistem itd.), članica EU i zemlja u kojoj je standard stanovništva iznad evropskog proseka. Zvanična valuta na Kipru je evro ali je potrebno znati da je jedino jubilarna kovanica od 5 Eur ovde u opticaju, ali nije legitimno sredstvo plaćanja ni u jednoj drugoj državi Evrozone.

Kipar je veoma dobro povezan sa svim zemljama u okruženju kao i sa svim najvažnijim saobraćajnim centrima Evrope i sveta. Na ostrvu se nalaze dva glavna međunarodna aerodroma – Larnaka i Pafos, dok nekadašnji međunarodni aerodrom u prestonici Nikoziji saobraća samo sa aerodromima u Turskoj. Glavne luke koje servisiraju i teretni i putnički brodski saobraćaj nalaze se u Limasolu i Larnaki.

Duž čitave predivne obale ostrva raspoređena su popularna turistička mesta i veliki broj hotelskih kompleksa sa najsavremenijom infrastrukturom. Među njima se kao najvažniji i najposećeniji turistički centri izdvajaju Limasol, Ajia Napa, Pafos, Protaras, Larnaka, Paralimni, Famagusta...

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 08:12

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: