Francuska

Francuska

Tour de France - Francuska

Francuska Francuska putovanja 2024 2024

Mapa

Francuska zauzima ubedljivo prvo mesto na planeti po broju turista u toku godine. Ne računajući one koji se zadržavaju manje od 24 časa,  preko 82 miliona ljudi godišnje poseti ovu zemlju.

Kada govorimo o Francuskoj obično mislimo na onaj najveći deo teritorije koji se nalazi u Evropi i naziva Metropolitanska Francuska. Francuska je zemlja sa bogatom i dugom tradicijom i istorijom. Zahvaljujući svojim kolonijalnim aspiracijama u prošlosti, do danas je sačuvala nekoliko prekomorskih poseda koji je čine zemljom tri okeana.

Evropski deo, popularni “šestougao” (L’Hexagone), danas predstavlja vodeću industrijsku, ekonomsku, kulturnu i naravno - turističku silu starog kontinenta. Prva asocijacija pri pomenu Francuske je sasvim sigurno “grad svetlosti” Pariz, ogromno multinacionalno jezgro Evrope. Prestonica ne samo države, već čitave evropske i svetske mode, umetnosti, kulture, zabave…Ali osim Pariza i njegovih atrakcija, tu su i čuvena Azurna obala, Provansa, Bretanja, Normandija, najbolja kuhinja na svetu, najkvalitetnija vina, skijaški centri u Alpima, festivali, svetski džet set, jezik na kojem sve što se izgovori zvuči tako otmeno i romantično.

Šta raditi u Francuskoj, gde ići, šta obavezno posetiti, koliko vremena provesti, kad doći – to su pitanja na koja se ne može odgovoriti onako kako bi to voleo svaki putnik željan isplanirane avanture. Opustite se, ukoliko niste dosad, naučite nekoliko francuskih reči za početak, prelistajte neku monografiju Tuluz Lotreka, Gogena ili Monea i krenite, put će vas odvesti na prava mesta. Ko zna, možda zvanično nećete ni napustiti teritoriju Francuske a probuditi se u egzotičnim Karibima…

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 11:17

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: