Karibi

Karibi

Holandska arhitektura - Kurasao - Holandski Antili - foto: PlanetaPutovanja

Karibi Krstarenja Karibi 2024

Mapa

Karibi predstavljaju region koji se geografski nalazi između Severne i Južne Amerike, obuhvata države tj. teritorije koje su zvanično u sastavu ovih kontinenata ili zauzimaju prostor takozvane Centralne ili Srednje Amerike.

Karibe čine Karipsko more, ostrva koja se u njemu nalaze i koja ga okružuju, kao i kontinentalne države čije obale ovo more zapljuskuje. U sastav ovog regiona takođe ulazi i grupa ostrva koja se nalaze u Atlantskom okeanu severno od ostrva Kuba.

Karipska ostrva su bila prvo američko kopno na koje se 1492. godine iskrcao Kolumbo. Zbog pogrešne procene da pripadaju Indiji prvobitno su nazvana Zapadnoindijska ostrva.

Arhipelag čini preko 7.000 ostrva, sastoje se od Velikih Antila na severu i malih Antila na jugu i istoku Karipskog mora i Bahama, Terks i Kejkas ostrva u Atlantskom okeanu.

Neka ostrva su samostalne i nezavisne države dok veliki broj teritorijalno pripada Holandiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. 

Region je dobio ime po Karibima, etničkoj grupi koja je u vreme dolaska prvih Evropljana naseljavala Male Antile i susedne oblasti u Južnoj Americi.

Karipsko more je na zapadu Panamskim kanalom povezano sa Pacifikom tako da čitav region predstavlja jednu od glavnih pomorskih linija na planeti.

Karibi su ipak najpoznatiji po ogromnom broju destinacija koje predstavljaju pravi turistički raj. Zahvaljujući izuzetnoj klimi, moru, fantastičnim plažama i egzotičnoj kulturi i tradiciji, svrstavaju se u najpoželjnija i idealna mesta za odmor, provod i uživanje na celoj planeti. Kuba, Bahami, Jamajka, Barbados, Martinik, Dominikana, Meksiko, Venecuela...i još zaista bezbroj mesta – sinonima za turizam.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 02:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: