Australija

Australija

Sidnej - panorama - Foto: PlanetaPutovanja Malden

Australija 2024

Mapa

Po površini šesta država na planeti, zauzima čitavu teritoriju najmanjeg kontinenta.

Samo ime Australija izvedeno je iz latinske reči ‘’australis’’ sa značenjem ‘’južno’’, kao i kasnije definicije ovog kontinenta kao ‘’Terra Australis’’ ili ‘’Južno kopno’’.

Prvo zabeleženo evropsko iskrcavanje desilo se početkom XVII veka. Holanđani nisu pokazali preveliku zainteresovanost za naseljavanje za razliku od Engleza koji su već krajem XVII veka započeli intenzivne istraživačke poduhvate i iskrcavanja na severozapadu kontinenta. Osamdesetih godina XVIII veka Velika Britanija osniva prvu kažnjeničku koloniju u Novom Južnom Velsu kako bi zamenila za ovu svrhu izgubljene teritorije u Severnoj Americi. To je bio početak naseljavanja belog stanovništva ali i verovatno jedini mogući način da se kolonizuje ovaj udaljeni kontinent.

Bez obzira na intenzivna doseljavanja u prošlosti ali i još intenzivnijeg talasa imigranata u XX veku, Australija je danas jedna od najređe naseljenih zemalja na planeti - svega 2,8 stanovnika po kvadratnom kilometru. Velika većina stanovništva Australije naseljena je na istočnoj obali zbog najpovoljnije klime i geografije. Skoro tri četvrtine živi u velikim gradovima i priobalnim oblastima dok manje od 15% Australijanaca živi u ruralnim oblastima.

Australija je po snazi dvanaesta ekonomija na planeti i peta po visini prihoda po glavi stanovnika.

Turizam igra bitnu ulogu u ekonomiji Australije. Popularne i najposećenije urbane destinacije su obalski gradovi Sidnej i Melburn, zatim plaže koje su deo svakodnevnog života i simbol identiteta Australijanaca - a najpoznatije krase obale Kvinslenda kojem pripada i najveći i najatraktivniji koralni greben na svetu. Tu su i divlje lepote centralne Australije, Nacionalni park Uluru – Kata Kjuta sa najčuvenijom stenom Uluru poznatom i kao Ayers Rock ili takođe jedinstvene divljine ostrva Tasmanije.

Fantastični pejzaži i još fantastičniji biljni i životinjski svet Australije (ujedno i najotrovniji na planeti), bogato višemilenijumsko kulturno nasleđe Aboridžina i sa druge strane razvijeni, moderni gradovi i visok životni standard, samo na korak od nepregledne praznine u kojoj caruje samoća – kontrasti u harmoniji - potrebno je vreme da se sve oseti i napravi sopstvena definicija.

 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 05:20

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: