Pakistan

Pakistan

Jezero Attabad - Pakistan - Photo - PlanetaPutovanja - autor: Dese

Pakistan 2024

Mapa

Zvanično ime ove države je Islamska Republika Pakistan, geografski zauzima prostor južne Azije, između Kine, Indije i Avganistana, sa obalom na Arabijskom moru i Omanskom zalivu u dužini od preko hiljadu kilomatara.

Pakistan je druga najmnogoljudnija islamska država na svetu, posle Indonezije i ukupno šesta po broju stanovnika.

U prevodu sa persijskog jezika Pakistan znači „Zemlja čistih“, ime koje je prvi put upotrebljeno 1933. godine.

Starosedeoci današnje teritorije – narod doline Inda, uz Egipat i Mesopotamiju, pripadaju najstarijim otkrivenim civilizacijama u istoriji naše planete. Sa druge strane, savremeno stanovništvo je mešavina velikog broja kultura, religija, rasa, etničkih grupa...koje su se na ovim prostorima smenjivale tokom vekova i ostavljale svoje tragove.

Geografski, istorijski, strateški i ekonomski, ova oblast je bila izuzetno značajna, posebno jer je vekovima kroz teritoriju današnjeg Pakistana prolazio čuveni Put svile, jedna od najvećih trgovačkih karavanskih ruta ikada.

Počev od VII veka, Islam se kao nova religija širi među stanovništvom. Danas se oko 97% populacije izjašnjavaju kao muslimanski vernici sa velikom većinom Sunita, pripadnika tradicionalnog oblika Islama. Čak i ime prestonice Islamabada u prevodu znači „Grad Islama“.

U turističkom smislu, Pakistan je zanimljiva destinacija, gledano iz više različitih uglova. Naravno da je zahvaljujući dugoj istoriji, kulturno blago zajedno sa arheološkim ostacima nekadašnjih civilizacija neprocenjivo i rašireno na čitavoj teritoriji zemlje. Po prirodnim bogatstvima takođe zauzima „visoku“ poziciju – posebno na delu planinskog venca Himalaja koji Pakistanu daruje nekoliko vrhova sa visinom od preko 7.000 metara. Najpoznatiji je svakako K2 sa 8.611 metara nadmorske visine i predstavlja svetsku avanturističku atrakciju.

Najveći grad i ekonomski centar

države je Karači.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 07:53

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: