Malta

Malta

Malta - letovanje - Foto: PlanetaPutovanja

Malta 2024

Mapa

MALTA - Ostrvo meda.

Usred Sredozemnog mora, južno od najbližeg evropskog ostrva Sicilije i severno od najbližeg afričkog kopna Tunisa, smešten je mali, naizgled negostoljubivi stenoviti arhipelag koji čini jednu od najjužnijih teritorija Evrope – Republiku Maltu.

Nije sasvim određeno poreklo imena najvećeg naseljenog ostrva po kojem je čitava država dobila ime, ali postoje pretpostavke da potiče od grčke reči koja označava med, što je moguće jer je Malta kroz istoriju bila poznata po njegovoj proizvodnji kao i jedinstvenoj vrsti malteške pčele - ili možda od feničanskog izraza koji označava sklonište, što je takođe prilično izvesno jer se na ostrvu nalazi ogroman broj pećina i  prirodnih zaliva pogodnih za usidravanje brodova. 

Malteški arhipelag je, bez obzira na svoju veličinu. milenijumima predstavljao izuzetno važnu pomorsku stratešku tačku. Arheološki ostaci kao i ruševine praistorijskih megalita potvrđuju naseljenost ostrva još od 5.000 godina p.n.e. Velike civilizacije i različiti osvajači se kontinuirano tokom istorije smenjuju na Malti - počev od Grka, Feničana, Kartaginjana, Rimljana, Gota, Vandala, Vizantije, Arapa, preko vitezova bolničkog reda Svetog Jovana Krstitelja, do Francuza i Engleza. 

Novi zavet svedoči o brodolomu i tromesečnom boravku apostola Pavla na Malti:

I kad se izbaviše sa lađe koji bijahu s Pavlom, tada saznadoše da se ostrvo zove Malta.(Dap.28,1)

Na samom početku XVII veka, na Malti je boravio i veliki italijanski barokni slikar Mikelanđelo Karavađo.

Sve do potpune modernizacije velikih brodova, Malta je bila veoma važna luka i pristanište za dopunu goriva na dugim putovanjima koja su nastavljala kroz Gibraltar Atlantskim okeanom ili bila usmerena ka Sueckom kanalu.

Malteška ekonomija danas u velikoj meri počiva na turizmu. Malta je izuzetno popularna destinacija koju poseti oko 1,2 miliona turista godišnje. Veliki broj turista orijentisan je na zdravstveni turizam koji Malta vrlo uspešno propagira.

Vanredne prirodne lepote, istorijsko nasleđe od kojeg se devet lokaliteta nalazi na UNESCO listi svetske kulturne baštine, živopisna mesta, topla Mediteranska klima, predivna razuđena obala, tradicija, festivali, provod...više nego dovoljno razloga da se Malta i njena ostrva nađu na spisku destinacija koje se moraju posetiti.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:34

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: