Bliski Istok

Bliski Istok

Tel Aviv - Izrael - foto: PlanetaPutovanja

Bliski Istok 2024

Mapa

BLISKI ISTOK (Middle East)

Bliski istok ili Srednji istok je region koji po tradicionalnoj definiciji obuhvata deo jugozapadne Azije i Egipat na afričkom kontinentu. Po toj definiciji, u sastav ovog regiona ulaze Turska, Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, pojas Gaze, Zapadna obala, Izrael, Jordan, Irak, Liban , Sirija, Iran, Kipar i Egipat.

Izraz Bliski istok je prvi put upotrebila vlada SAD u Ajzenhauerovoj Doktrini 1957. godine u vreme Suecke krize. Inače, Bliski istok je vrlo osetljiv region zbog čestih sukoba i nerešenih političkih pitanja, pogotovu zbog višedecenijskog Izraelsko-Palestinskog konflikta, zalivskog rata i okupacije Iraka.

Ekonomija i bogatstvo ovog regiona oslanja se uglavnom na eksploataciju fosilnih goriva i rudnog blaga dok se poljoprivreda oslanja na velike rečne tokove i sisteme stalnog navodnjavanja pustinjskog tla. Najrazvijenije zemlje smeštene su u oblasti oko Persijskog zaliva. 

Istorija Bliskog istoka je veoma duga i izuzetno bogata. Na ovom području smenjivale su se drevne i veoma napredne civilizacije - Mesopotamija, Egipat, Levant, Persija...

Takođe, Bliski istok je kolevka i duhovni centar velikih svetskih religija – judaizma, mitraizma, hrišćanstva, islama...sa velikim brojem sačuvanih sakralnih i profanih objekata iz različitih arheoloških perioda.

Kulturna raznolikost u kombinaciji sa jedinstvenim prirodnim okruženjem učinili su da pojedine zemlje Bliskog istoka imaju visoko razvijen turizam i predstavljaju vrlo posećene destinacije. To su pre svega Turska, Egipat, Kipar, Liban i Izrael u kojem zbog hodočašća ka svetilištima glavnih religija dominira verski turizam. Sve veći broj turista privlače i UAE, Bahrein i Jordan.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: