Indija

Indija

Indija - Foto - PlanetaPutovanja - Mladen

Indija 2024

Mapa

Najveća država Južne Azije, po površini je sedma na planeti, po broju stanovnika druga. Pokriva ogromni pojas Indijskog potkontinenta na kojem se kontinuirano već preko 4.500 godine razvija indijska kultura, jedna od najstarijih na svetu.

Na teritoriji Indije, zahvaljujući geografskim raznolikostima i različitom reljefu – posebno planinskom vencu Himalaja i okruženosti okeanima i morima, zastupljena su četiri tipa klime – tropska vlažna, tropska suva, subtropska vlažna i planinska klima.

Indija je po državnom uređenju parlamentarna republika sa šest zvanično priznatih nacionalnih političkih partija i predstavlja najmnogljudniju demokratsku zemlju na planeti.

Indija je zapravo konfederacija od ukupno 29 država i 7 saveznih teritorija. Sistem vlasti je uređen prema Vestminsterskom modelu što je rezultat kolonijalnog perioda vlasti Velike Britanije od sredine XIX veka do sticanja nezavisnosti polovinom XX.

Službeni jezici su hindi i engleski dok ustav kao zvanične priznaje još 21 jezik.

U Indiji su rođene četiri velike religije – hinduizam, budizam, đainizam i sikizam od kojih je danas hinduizam daleko najzastupljeniji, sa oko 80% od ukupne populacije.

Ova velika zemlja je naravno prepuna najrazličitijih atrakcija, od prirodnih lepota – veoma često divljine kroz koju ljudska noga retko prolazi, preko istorijskih građevina brojnih epoha i tradicionalnih naselja do moderne arhitekture milionskih gradova.

Arhitektura Indije je posebno zanimljiva. Organizacija i planiranje prostora tradicionalno su uređeni po principima filozofije Vastu Šastra, što je indijska verzija Feng Šuia. Od planiranja čitavih naselja do rasporeda prostorija i izbora materijala, sve je usmereno na pravilan protok životne energije - „prane“.

Veliki uticaj na nacionalnu arhitekturu dogodio se nakon velikog prodora Islama, počev od X veka – stvoreni su posebna Indo-islamska građevinska stilska rešenja od kojih je naravno danas najpoznatiji Tadž Mahal iz prve polovine XVII veka i ujedno predstavlja jednu od vodećih turističkih atrakcija.

Naravno, Indija je zemlja bezbrojnih šarolikosti u svim sferama života, kako istorijskih, tradicionalnih, tako i savremenih. Živopisna odeća, ples, mnogobrojni festivali, smirenost joge, rituali, bogatstvo ukusa kuhinje, jedinstveni likovni izraz, književnost, filmska industrija, tehnološka razvijenost, modernizam velikih metropola, egzotična priroda, plaže...i još mnogo na prvi pogled neotkrivenih lepota su samo deo slagalice koja ovu ogromnu zemlju vekovima čini tako privlačnom.

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: