Crna Gora

Crna Gora

Perast - Crna Gora - foto: PlanetaPutovanja

Crna Gora apartmani 2024 Crna Gora - 2024

Mapa

„Divlja lepota“ je turistički slogan kojim se opisuje jedna od najmlađih evropskih država - Crna Gora. Ne bi bilo pogrešno ni kada bi se doživljaj posete ovoj zemlji opisao i kao susret sa čarobnim i često mističnim prostranstvima, prelepom rivijerom ili vidicima od kojih zaista zastaje dah, susret sa srdačnim i ljubaznim ljudima, ponosnim čuvarima tradicije.

Oktobra 2009. godine, prestižni časopis „National Geographic“ je u svom specijalnom izdanju posvećenom putovanjima na naslovnoj strani objavio fotografiju Svetog Stefana i Crnu Goru svrstao u 50 najlepših mesta na planeti. Na listi su se uz Crnu Goru našle još samo tri evropske zemlje. Naravno da se ovakve stvari ne dešavaju slučajno jer je ovo zemlja sa toliko zanimljivih i jedinstvenih destinacija...

Durmitor, Bjelasica, Prokletije, Lovćen, Tara, Zeta, Morača, Bojana, Skadarsko jezero, Podgorica, Cetinje, Kotor, Sveti Stefan, Perast, Herceg Novi...više nego dovoljno i za, po površini, mnogo veće države. Ali ne samo da to nije sve, već to nije ni deseti deo onoga što Crna Gora može da ponudi. Nismo spomenuli i predivno Pivsko, Biogradsko ili Plavsko jezero, zatim Nikšić, Pljevlje, Ulcinj, Bar, Budvu, Tivat, Petrovac i ostale primorske gradiće, Ostrog, Moraču, Savinu i ostale predivne manastire, arheološke i istorijske lokalitete, nacionalne parkove, mnogobrojne manifestacije...Naravno da ni to nije sve. Osim onoga što smo opet propustili da spomenemo, tu su i ona skrivena i tajna mesta koja se ne vide na karti ni u turističkim vodičima a koja otkriju samo putnici željni prave avanture. Ono što se na karti može videti je da je Crna Gora zaista po površini mala država ali je umesto toga mnogo lepše reći da nije mala - već je sve blizu i to ne zato što su rastojanja kratka već zato što lepih stvari koje vredi posetiti ima tako mnogo.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: