Mauricijus

Mauricijus

Mauricijus - plaza - foto: PlanetaPutovanja-MladenB

Mauricijus - leto 2024 - Turistički vodič Mauricijus 2024

Mapa

Mauricijus... Sudeći po svojoj veličini, tačnije skromnoj ukupnoj površini i udaljenosti od kontinentalnih obala Arfrike i Indije, ostrva države Mauricijus bi vrlo teško mogla napustiti duboku anonimnost na našoj planeti. Ipak nije tako. Naravno, zaslugom turizma. Mauricijus spada u red najpoznatijih i najpoželjnijih tropskih destinacija na svetu a turizam predstavlja jedan od glavnih tstubova ekonomije. Opet, zanimljiva priča o Mauricijusu ne počinje i ne završava se turizmom i putovanjima.

Ovoj razuđenoj grupi ostrva u Indijskom okeanu ime su dali Holanđani po Morisu Nasavskom (Oranskom), princu i upravniku Ujedinjene Nizozemske.

Mauricijus je bio jedino mesto na planeti gde je živela ptica dodo. Na žalost ''živela'', jer je do osamdesetih godina XVII veka potpuno istrebljena i za nju danas znamo samo iz sačuvanih opisa i skica prvih doseljenika.

 

Interesantan podatak je da je ova, od razvijenog sveta prilično udaljena zemlja, bila peta država na planeti koja je još 1847. godine uvela štampanje poštanske marke.

Šećerna trska je već vekovima osnov poljoprivrede Mauricijusa i glavni izvozni proizvod. Novija istorija donela je povoljnu ekonomsku klimu i uslove za strane investicije, tako da se danas po raznim finansijskim pokazateljima nalazi među vodećim zemljama Afrike.

Na kraju, krug se zatvara putovanjima i turizmom – Mauricijus je stvoren za uživanje bez obzira na to da li je krajnje aktivno kao ronjenje niz koralne grebene, golf, jahanje, surfovanje na jednom od svetski najpoznatijih mesta za ovaj sport – Tamarin Beju...ili krajnje opuštajuće kao upijanje nezaboravnih prelepih slika smaragdnog okeana i zalazaka sunca na snežno belim peščanim plažama.  

© PlanetaPutovanja 

Poslednja promena: Today, 21:04

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: