UAE

UAE

Abu Dabi

UAE - Ujedinjeni Arapski Emirati 2024

Mapa

Ujedinjeni Arapski Emirati su federacija sedam država – emirata, zvanično pod ovim imenom postoje tek oko 40 godina, u istoriji je ova oblast bila poznata kao Obala gusara a sve do 1971. godine kao Ugovorne države. Iste godine je stečena i zvanična nezavisnost od Velike Britanije.

Od XVI veka i Portugalske ekspanzije na Arabijskom poluostrvu i Indijskom okeanu kao i uspostavljanja plovnog trgovačkog puta kroz Persijski zaliv, teritorija današnjih Emirata bila je idealna baza za pirate koji su presretali i pljačkali brodove kolonijalnih sila. Nadimak Obala gusara čitavom regionu su nadenuli Britanci, a gusarenje je trajalo sve do XIX veka stvarajući velike probleme u interkontinentalnoj trgovini. 

Trgovina biserima bila je takođe tradicionalni i vrlo ozbiljan izvor prihoda sve do prve polovine XX veka, kada je, usled ekonomske krize, međunarodnih carinskih propisa i japanskog otkrića veštačkih uzgajališta bisernih školjki, ova grana privrede potpuno ugašena.

Šezdesetih godina XX veka počela je eksploatacija nafte i prirodnog gasa.

Desetina rezervi sirove nafte planete Zemlje, nalazi se na teritoriji Emirata i ova grana industrije je postala najveći i skoro jedini izvor državnih prihoda. Nagli razvoj uslovio je do ubrzano doseljavanje emigranata radnika u velike industrijske centre, gradnju infrastrukture i usmeravanje države ka savremenim ekonomskim izazovima. Oko 88% ukupne populacije Emirata danas živi u urbanim sredinama - gradovima. Ostatak živi u malim naseljima i pustinjskim kampovima na naftnim poljima.

Graditeljski bum doveo je UAE do pozicije jednog od najmodernijih i najskupljih gradilišta na planeti. Privreda se sada okreće uslužnim delatnostima iako još uvek 85% državnih prihoda, posebno u emiratu Abu Dabi dolazi od izvoza prirodnih resursa. Dubai postaje jedna od svetski najpoznatijih turističkih destinacija i poslovni centar ovog dela sveta.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 04:24

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: