Južnoafrička Republika

Južnoafrička Republika

Južnoafricka Republika - Foto: PlanetaPutovanja-Mladen

Južnoafrička Republika 2024

Mapa

Južnoafrička Republika je krajnje egzotična zemlja smeštena na krajnjem jugu afričkog kontinenta. U ovom regionu nalaze se neki od najstarijih arheoloških lokaliteta na planeti, posebno značajni oni sa ostacima pećinskog pračoveka. Ipak, za Evropljane ju je otkrio portugalski moreplovac Bartolomeo Dijaz tek 1487. godine. Stvorena je i razvila se kao svojevrsno odmorište i stanica za ekspedicije i trgovačke brodove na putu između Evrope i Indije. Najjužnija tačka ove zemlje i cele Afrike, mesto gde se divlje sudaraju vodene mase Atlantika i Indijskog okeana, poetski je nazvana Rt Dobre Nade.

To je zemlja boja, fantastičnih pejzaža, ogromne raznovrsnosti u pogledu različitih naroda i nacija koje je naseljavaju ali takođe i biljnog i životinjskog sveta zaštićenog u Nacionalnim parkovima i rezervatima prirode. U ne tako dalekoj prošlosti, bila je raj za safari – lov koji je do granice istrebljenja doveo mnoge životinjske vrste koje su se slobodno šetale tik uz rastuća naselja. Danas je oružje lovaca zamenjeno opremom za snimanje što predstavlja jednu od najvećih atrakcija za turiste koji dolaze u Južnoafričku Republiku.

 Naravno, tu su i obalske destinacije za uživanje u čarima okeana ali i živopisna sela sa plemenima koja neguju (uglavnom zbog velikog interesovanja turista) tradicionalni način života, autentičnu umetnost, muziku i ples. 

Kosmopolitska atmosfera Kejp Tauna, vinogradi Franšoeka sa vinima koja su osvojila svet, egzotična kuhinja...samo su dodatni razlozi koji svake godine privlače sve više turista.

Mineralna bogatstva, dijamanti i zlato – osim što su istorijski donosili brojne sukobe, doprineli su i razvoju i doseljavanju ljudi iz gotovo svih krajeva sveta u ovu afričku državu čiji se stanovnici danas popularno nazivaju i Nacija duginih boja. 

Južnoafričkoj Republici je 2010. godine pripala čast da bude domaćin Svetskog šampionata u fudbalu.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 04:29

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: