Tajland

Tajland

Puket-Tajland - foto: PlanetaPutovanja

Tajland aranzmani 2024

Mapa

Kraljevina Tajland, nekad poznata pod starim imenom Siam, geografski zauzima veoma povoljnu, centralnu poziciju Jugoistočne Azije kao i središnji deo dugačkog Malajskog poluostrva. To je zemlja tradicije, zanimljive istorije i duge kulture.

Jedina je teritorija u jugoistočnoj Aziji koja nikada nije bila zaista kolonizovana – najviše zahvaljujući činjenici da je bila tampon zona između britanskih i francuskih kolonija u ovom delu Azije. 

Aktuelni kralj Rama IX je monarh sa najdužom i dalje aktivnom vladavinom na svetu – na prestolu je od 1946. godine.

Tajland je veliki izvoznik odeće i obuće i ribljih prerađevina ali je i ubedljivo najveći izvoznik pirinča na svetu što omogućava zdravu i stabilnu ekonomiju. Ipak, u svetu najpoznatija privredna grana Tajlanda je svakako turizam. Tome doprinosi izuzetna klima, razuđenost i dužina obala, stari gradovi, hramovi, prirodne lepote - neverovatni bajkoviti predeli čije fotografije uglavnom ilustruju opšta mesta kao što su npr. ''tropski raj'' ili ''odmor iz snova''...

Neke od turističkih destinacija poput Bangkoka, Pataje ili Puketa su planetarne atrakcije i san mnogih modernih putnika. Preko polovine turista koji godišnje posete Tajland dolaze iz okolnog Pacifičkog regiona Azije, većinom iz Japana i Malezije. Ostatak dolazi iz čitavog sveta bez obzira na udaljenost. Veoma bitan podatak je da se od ukupnog broja posetilaca takođe preko polovine ponovo vraća u Tajland.

Mnogo je toga što Tajland može pružiti i otkriti – od bogatog kulturno istorijskog nasleđa, prirodnih lepota, ostrva, plaža...do čuvene Tajlandske masaže i Tajlandske kuhinje. Sa druge strane, opšte je poznata činjenica i da je Tajland vodeća svetska destinacija takozvanog seks-turizma koji je najrasprostranjeniji u glavnim ''red light'' centrima kao što su Pataja, Patpong ili Patong Bič.

Ostavljajući na stranu izbor provoda, ostaje svakako jedna od najbitnijih činjenica kada se govori o turizmu na Tajlandu – to je zemlja koja se nalazi u samom planetarnom vrhu kada se analizira obim i kvalitet onoga što se može dobiti za određenu količinu novca. Pored toga, kada posetite Tajland, osim vremenske barijere preskačete i tačno 543 godine koliko iznosi razlika između zvaničnog solarnog Tai i Gregorijanskog kalendara. Dobrodošli u 2555. godinu Budističke ere!

© Planeta Putovanja 

Poslednja promena: Today, 09:14

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: