Afrika

Afrika

aftika_lav

Afrika 2024

Mapa

Afrika je kontinent koji zauzima drugo mesto na planeti po površini i broju stanovnika (posle Azije). Njene granice čine Sredozemno more na severu, Suecki kanal, Crveno more i Sinajsko poluostrvo ka severoistoku, Indijski okean na jugoistoku i Atlantski okean na zapadu. Ekvator je deli na skoro dva jednaka dela a četvrtinu površine zauzima najveća pustinja na svetu – Sahara.

Etimologija naziva ovog kontinenta upućuje na reči koje potiču iz raznih drevnih jezika sa značenjem „sunčan“ ili „bez hladnoće“ ili „prašina“... Moderna nauka se slaže sa činjenicom da je Afrika kolevka čoveka – Homo sapiensa. Na afričkom tlu rođene su i razvile se neke od najstarijih civilizacija na planeti. Stari Egipat, još uvek obavijen misterijom, živeo je u dolini reke Nil 30 vekova. Istorija „Crnog kontinenta“ takođe je obeležena trgovinom robljem, kolonijalnom podelom i pretenzijama Evrope, kao i borbama za nezavisnost nakon II svetskog rata.

Sa druge strane, skoro neverovatne prirodne raznolikosti čine Afriku izuzetno zanimljivom. Njena iskonska lepota i divlja nedirnuta priroda vekovima su inspiracija umetnika, naučnika, pustolova i putnika. Od predivnih Mediteranskih i okeanskih obala i ostrva, preko ogromnih prostranstava negostoljubivih pustinja, do neprohodnih prašuma, nacionalnih parkova i zadivljujućih reka, jezera i vodopada, Afrika predstavlja pravu riznicu jedinstvenih svetskih turističkih atrakcija. 

© PlanetaPutovanja

Poslednja promena: Today, 02:02

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: