Hrvatska

Hrvatska

Hrvatska - foto: PlanetaPutovanja

Hrvatska 2024

Mapa

Hrvatska je jedna od onih zemalja čiji je glavni adut vidljiv i pri letimičnom pogledu na geografsku kartu. Dužina obale kojom Hrvatska izlazi na Jadransko more je 6.278 km od čega je skoro 4.400 km ostrva, hridi i grebena; ali to nije bilo kakva obala niti bilo kakva ostrva...Ukoliko se malo približimo, shvatićemo da je priroda ovde dokazala kako može stvoriti oblike koji prevazilaze i najbujniju maštu, poštujući svoju veličanstvenu i nedokučivu estetiku. Nije nikakvo čudo što se čitavom dužinom Jadrana prostiru mnogobrojni nacionalni parkovi i parkovi prirode Republike Hrvatske.

Ali tu je i onaj deo koji je, naslanjajući se na prirodno okruženje, nastao isključivo pod uticajem čoveka.

Gradovi, građevine, arheološki lokaliteti, ostaci su duge i bogate istorije, svedoci visoke kulture svih civilizacija koje su naseljavale ovu teritoriju. Teško je živeti u modernom svetu a ne znati za važnost i veličinu starih primorskih gradova kao što su Split, Dubrovniki Zadar, a tu je i čitava Istra, pa ostrva Hvar, Brač, Mljet, Brioni, Kornati...

Na UNESCO listi svetske kulturne baštine nalaze se Dioklecijanova palata u Splitu, gradsko jezgro Dubrovnika, gradsko jezgro Trogira, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Šibenska katedrala, Starogradsko poljena Hvaru. 

To je opet, samo deo jedinstvene lepote zbog koje hrvatsko primorje zaista predstavlja pravi biser Mediterana. Uostalom, preko 11 miliona turista godišnje su jedini i pravi pokazatelj da se radi o samom vrhu evropskih i svetskih turističkih atrakcija.

Sa druge strane, zađemo li u unutrašnjost, otkrivamo još mnogo razloga za uživanje. Pre svega to je nacionalni park jedinstvene lepote - Plitvička jezera, najstariji i najpoznatiji hrvatski nacionalni park, od 1979. godine na UNESCO listi svetske prirodne baštine. Reljef i pejzaži se neočekivano menjaju i stvaraju nekoliko značajnih parkova prirode - Medvednicu kod Zagreba, Papuk u Slavoniji, Lonjsko polje u dolini Save, Kopački rit kod ušća Drave u Dunav...

Sve to i još mnogo drugih stvari itekako vredi posetiti; zaključak se nameće sam od sebe – nemoguće je odjednom, dakle, vredi se i vratiti.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 04:29

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: