Japan

Japan

Tokyo - Japan - foto: PlanetaPutovanja-Mladen

Japan Putovanja 2024 - Turistički vodič Japan 2024

Mapa

JAPAN PUTOVANJA

Japan (Nipon) Prve asocijacije koje se javljaju pri pomenu Japana su svakako jedno od vodećih mesta na planeti po razvijenosti, tehnološkom i industrijskom nivou, zatim nauka, filozofija, smirenost, mistični simbolizam, perfektni minimalizam u estetici i savršen sklad modernog i tradicionalnog života.

Svaki putnik već na prvi pogled prepoznaje harmoniju kontrasta u arhitekturi Japana – od perfektnih linija drvenih pagoda do haj tek građevina koje kao da pripadaju scenografiji nekog SF-a. Prava futuristička atmosfera caruje ulicama velikih japanskih gradova – originalna ulična moda uglavnom mladih japanaca osvojila je svet smelom kombinacijom najrazličitijih stilova i pravaca.

Na svakom koraku je bezbroj simbola napredne tehnologije i ogromna brzina kao jedna od osnovnih karakteristika modernog japanskog društva.

Urbana i pop kultura sa svojim ''sub'' oblicima u najvećem obimu su u svet lansirane upravo iz Japana. Animirani filmovi, Manga, video igre...stvorili su čitav jedan ogroman društveni sloj fanova svih generacija koji se prepoznaju kao ''otaku''. Otaku elita ima i svoje prave centre u velikim japanskim gradovima kao što su Akihabara, Nakano i Ikebukuro – veliki postmoderni tehno rajski vrtovi.

Sa druge strane, krajnje zanimljiva i duga istorija kojom se Japanci izuzetno ponose predstavlja najvredniji temelj velike civilizacije.

Glavni grad Tokio, zajedno sa okolnim predgrađima tj. pravim gradovima koji su međusobno spojeni, sa oko 30 miliona stanovnika danas je jedna od najvećih naseljenih urbanih celina na svetu. Kao vekovna prestonica Japana to je i jedan od najvećih kulturnih i duhovnih centara gde se zaista na jedinstven način sudaraju prošlost i budućnost.

Tajkođe, jedna od istorijskih prestonica, grad Kjoto sačuvao je kroz vekove najlepše primere tradicionalne japanske arhitekture, velike hramove, centre duhovnog života, prekrasne vrtove čije uređenje i negovanje predstavlja posebnu vrstu umetnosti...nije nimalo čudno što je ovo jedna od najposećenijih atrakcija modernog Japana. Tu je i legendarna planina Fudži koju je na svojim grafikama proslavio Hokusai mnogo pre čuvene firme sa istim imenom...

Naizgled, Japanci su uspeli da stvore idealan balans između društva i nečega što bi se moglo definisati kao njihova obećana zemlja. Postavlja se pitanje da li je to zaista tako?

Japan se geografski nalazi na pacifičkom vulkanskom prstenu i potresaju ga česti zemljotresi od kojih je jedan od najjačih u istoriji 2011. godine izazvao veliku katastrofu u nuklearnoj centrali Fokušima. Visok nivo svesti i vrhunska tehnologija amortizovali su u najvećoj meri ovaj veliki problem.

Definitivno, Japan je u suštini brza, moderna, napredna i ponosna država, izuzetno poštovana kako u svetu tako još više i među samim Japancima. Tehnološki, za većinu naše planete, nalazi se u dalekoj budućnosti i pokazuje nam kako će svet tek izgledati. Odgovor na gornje pitanje bi zaista mogao biti – zašto da ne?

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 04:28

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: