Severna Amerika

Severna Amerika

Chicago Panorama - USA - photo: PlanetaPutovanja

Severna Amerika aranžmani 2024 Putovanja 2024

Mapa

Severna Amerika je deo velikog američkog kontinenta koji se nalazi na severnoj Zemljinoj hemisferi. Omeđena je sa severa Arktičkim okeanom, sa istoka Atlantskim a sa zapada Pacifikom. Na jugoistoku je zapljuskuje Karipsko more a na krajnjem jugu dodiruje se sa Južnom Amerikom. Najveće ostrvo na svetu Grenland, iako zvanično teritorija Danske, geografski pripada Arktičkom arhipelagu i deo je ovog kontinenta.

Severna Amerika je na trećem mestu po veličini, iza Azije i Afrike a po broju stanovnika zauzima četvrto mesto – osim Azije i Afrike, brojniji su Evropljani.

Amerika je dobila ime po italijanskom istraživaču Amerigu Vespučiju, prvom Evropljaninu koji je tvrdio da novootkriveni kontinent nije bio Istočna Indija kako se krajem XV veka pretpostavljalo. Kartografi su koristili latinsku verziju njegovog imena Americus ali po tradiciji davanja ženskih imena velikim geografskim celinama kontinent je zvanično nazvan America.

Istorija Severne Amerike deli se na dva velika perioda – pre dolaska Evropljana (prekolumbovska era) i nakon kolonizacije od kraja XV veka. Arheološki ostaci na američkom kontinentu upućuju na nekoliko naprednih civilizacija čiji se razvoj može pratiti još od IV veka pre Hrista. Još uvek u velikoj meri zagonentne kulture Olmeka, Tolteka, Maja i Acteka ostavile su dubok trag u istoriji ovog kontinenta.

Starosedeoci Severne Amerike, po dolasku Evropljana nazvani Indijancima, čija su različita plemena bila raširena po čitavoj teritoriji, osipali su se i nestajali pod pritiskom kolonizatora i novih uslova života. Danas čine izrazito manjinski deo ukupnog stanovništva.

Najrazvijenije i najbogatije zemlje Severne Amerike su SAD i Kanada. Ove dve države takođe spadaju i u vodeće industrijske i finansijske sile cele planete a SAD su i među najposećenijim turističkim destinacijama na svetu....

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 12:10

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: