Iran

Iran

Iran - Photo - PlanetaPutovanja - autor: Lidija

Iran 2024

Mapa

Zvaničan naziv ove države je Islamska Republika Iran. Zauzima teritoriju zapadne Azije, po tradicionalnoj geografskoj definiciji predstavlja zemlju Bliskog Istoka i posle Egipta je druga država po broju stanovnika u ovoj oblasti.  

Teritorija današnjeg Irana je kolevka nekih od najstarijih dosad otkrivenih civilizacija u istoriji naše planete, čije se postojanje datira u period petog milenijuma pre Hrista. Drevni grad Suza je osnovan gotovo pre 6.500 godina i za sada je to najstarije otkriveno naselje u Iranu i na svetu. Tokom čitavog antičkog perioda na teritoriji Irana su cvetala i gasila se carstva, veoma napredna u naučnim otkrićima i primeni tehnologije, izuzetnih umetničkih dometa u književnosti, slikarstvu, arhitekturi, vajarstvu...

Nasleđe drevne Persije može se smatrati jednim od ključnih temelja moderne civilizacije.

Danas je Iran država koja svoju ekonomiju u najvećem delu zasniva na energetskom bogatstvu. Nalazi se na četvrtom mestu u svetu po izvozu nafte i poseduje 10% ukupnih svetskih rezervi.

Takođe je veoma interesantan i u turističkom smislu. Prema procenama UNESCO nalazi se među deset najzanimljivijih turističkih destinacija na planeti. Iako je zvanična promocija  veoma skromna, zemlju poseti preko četiri miliona stranih turista godišnje. Znatan broj turista su mnogobrojni hodočasnici a najposećenija religiozna destinacije je grad Mešhed, jedan od sedam svetih gradova šiita. Među turistički najpopularnijim mestima su takođe i Isfahan, Širaz, Pasargad, ski-centar Dizin, ostrvo Kiš u Persijskom zalivu (posle Šarm el-Šeika i Dubaija, treća najposećenija destinacija Bliskog istoka)...

Uprkos otežavajućim okolnostima, međunarodnim tenzijama, regionu koji predstavlja osetljivu i politički turbulentnu, poslednjih decenija i ratnu zonu, turizam Irana je jedna od najbrže rastućih grana privrede posmatrano i u svetskim okvirima.

Zahvaljujući svom dragocenom kulturnom bogatstvu i geografskom položaju, treba očekivati da Iran u skoroj budućnosti zauzme veoma visoku poziciju među najposećenijim i najatraktivnijim turističlim destinacijama naše planete.

 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 05:16

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: