Engleska

Engleska

Bitlsi - Prodavnica slatkiša - Liverpul - Engleska - foto: Andy Miah-Flickr

Engleska 2024

Mapa

Prve asocijacije koje se javljaju pri pomenu Engleske su magla, čaj u 5, kraljica, trava, fudbal, volan sa desne strane, engleski humor, Bitlsi, naravno London ali i Mančester i Liverpul itd.

Ulazeći malo ozbiljnije u razmišljanje o Engleskoj, može se zaključiti da je ovo zemlja izuzetno bogate istorije – od praistorije i Stounhendža do današnjih dana. To je jedna od država za koju se može reći da je presudno uticala na svetska dešavanja (posebno u periodu kada je bila vodeća kolonijalna sila) i bitno odredila politički, ekonomski ali i kulturni izgled planete na kojoj živimo.

To je zemlja poštovanja i negovanja tradicije, zasnovana na istrajnosti u prihvatanju vrednosti i pravila bez obzira na vreme i istorijske okolnosti. Velika imena književnosti, filozofije, likovnih umetnosti, muzike...rođena su upravo na engleskom tlu. Engleska je takođe i zemlja velikih imena nauke, velikih istraživača i avanturista, hrabrih pionira koji su svojim otkrićima dali veliki doprinos razvoju globalnog društva. U ovoj zemlji je pokrenuta industrijska revolucija koja je zauvek izmenila sve dotadašnje parametre i uvela svet u eru modernizma. U Engleskoj je napravljen prvi kompjuter, zatim i prvi moderni kompjuter kojim se služimo, izmišljen je www kao i http i html zahvaljujući kojima trenutno komuniciramo na ovaj način. Sve ovo dovodi do zaključka da su Englezi sa punim pravom ponosna nacija i potpuno opravdano jedna od vodećih ekonomija i najrazvijenijih i najuticajnijih zemalja sveta.

U poređenju sa navedenim doprinosima, i velikim brojem onoga što nije spomenuto, ovo što sledi će verovatno delovati manje bitno ali će sasvim sigurno Englesku uvek povezivati sa svetskim fenomenom planete koja putuje. Godine 1841. u Engleskoj je osnovana prva turistička agencija u istoriji (Thomas Cook) a turizam je zvanično postao biznis.

Posetiti Englesku znači pre svega, kao i pri poseti bilo kojoj drugoj destinaciji, upoznati se sa njenim prirodnim lepotama i kulturom, uživati u provodu, zabavi, novim iskustvima i poznanstvima ali imajući u svesti da posećujemo jednu zaista, po svim postojećim merilima - veliku zemlju.

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 05:38

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: