Meksiko

Meksiko

Costa Maya - Meksiko - foto: PlanetaPutovanja - Mladen

Meksiko ARANŽMANI 2024, MEKSIKO 2024

Mapa

U rano maglovito jutro vrli gospodar, mladi vladar je pogledao niz kamenite stepenaste ivice istočnih piramida kaktusove stene, Tenočtitlana i u zelenim travnatim usecima između uglačanih kamenih ploča ugledao čudne prilike u oklopima. Predvodio ih je ratnik sa čijeg se sjajnog šlema mutno odbijalo jutarnje sunce.

Prvo što je pomislio je da je to bog Kvecolkoatl koji je sa svojom armijom došao da im naplati grehe. Mnogo puta nakon toga je žalio što nije zaista bilo tako, shvativši da je taj trenutak označio kraj stare i početak jedne potpuno nove istorije...protiv čije neminovnosti nije mogao učiniti ništa ni on a ni Kuohtemokcin, hrabri knez ustremljeni orao.

Bilo je to jednog novembarskog jutra 1519. godine, mladi vladar Asteka se zvao Motekuzoma Ksokojocin poznatiji kao Montezuma, blistavi ratnik je bio Španac Ernan Kortes a Tenočtitlan je grad danas poznat pod imenom Meksiko Siti. 

U Meksiku danas živi trećina ukupne svetske populacije koja govori španski jezik a kao rezultat misionarske aktivnosti katoličke crkve, Meksikanci su posle Brazila najmnogobrojnije rimokatoličko stanovništvo na planeti.

Zadivljujuća istorija i jedinstveno kulturno nasleđe, prirodne lepote, dužina obala, klima...neke su od najboljih preporuka za turističku posetu Meksiku.

Ovo je zemlja koja po podacima WTO ima jednu od najjačih turističkih industrija na svetu.

Po broju lokaliteta pod zaštitom UNESCO zauzima prvo mesto na američkom kontinentu i peto mestu na planeti. Neke od najposećenijih i najpoznatijih destinacija su Meksiko Siti, Čičen-Ica, Tula, Gvadalahara, Kankun, Akapulko...neverovatan je broj mesta koja se moraju ''obavezno posetiti'' ili ''ne propustiti''.

A možda je umesto svega toga jednostavnije staviti sombrero i u popodnevnu siestu sa tekilom i zvucima marijača otploviti negde na talasima Pacifika, Karipskog mora ili uz čuveni Rio Grande...

Poslednja promena: Yesterday, 19:43

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: