Švedska

Švedska

Štokholm - Zgrada Parlamenta Švedske - Foto: Planeta Putovanja autor: Sanja Baraba

Švedska 2024

Mapa

Sever Evrope, zapadna obala Baltičkog mora, istočni deo Skandinavskog poluostrva – Kraljevina Švedska.

Po svom bogatstvu predstavlja sedmu najjaču ekonomiju na planeti, po kvalitetu života, takođe u samom evropskom i svetskom vrhu. Poznata je po svom sistemu socijalne zaštite ali i kao vodeći evropski centar informacione tehnologije i telekomunikacija.

Iako savremena i visoko urbanizovana u naseljenim mestima, sa modernom infrastrukturom, Švedska je pre svega zemlja prirode. Oko 65% ukupne teritorije Švedske pokriveno je šumama. Jezero Vanern je treće po veličini u Evropi (prva dva, Ladoga i Onjega se nalaze u Rusiji). Premda je po položaju među najsevernijim državama Evrope a 15% teritorije se nalazi severno od polarog kruga, Švedska zahvaljujući toploj Golfskoj struji koja zapljuskuje njene obale, nema previše oštru i hladnu klimu, posebno u poređenju sa delovima Rusije, Kanade i SAD na istoj geografskoj širini. Takođe, kao rezultat geografske pozicije, dužina dana u prestonici Švedske, Stokholmu, varira između svega 6 časova tokom zimskog i preko 18 časova u letnjem periodu.

Granica sa Norveškom na zapadu zemlje sa svojih 1.619 km čini najdužu neprekinutu granicu između dve evropske države.

Protekla dva veka Švedska je vojno neutralna država a poslednji rat u kojem je direktno učestvovala bio je davne 1814. godine.

Većina stanovništva živi u gradovima i naseljima tako da je u proseku gustina naseljenosti izuzetno niska.

Veliki deo ekonomskog uspeha ali i ubrzanog rasta populacije, Švedska duguje brojnim imigrantima naseljenim na njenoj teritoriji posebno tokom druge polovine XX i početkom XXI veka. Preko 20% ukupne populacije čini stanovništvo stranog porekla. Veliki odliv švedskih državljana dogodio se u periodu između 1820. i 1930. godine, kada je trećina stanovnika napustila Švedsku i naselila se u Severnoj Americi, većina u SAD. Računa se da danas u Americi živi oko 4,5 miliona ljudi švedskog porekla.

Među najpoznatijim Šveđanima, u lepezi mnogobrojnih značajnih ličnosti, je svakako Alfred Nobel – čovek koji je izmislio eksploziv i ustanovio istoimenu prestižnu svetsku nagradu.

Iako je članica Evropske Unije od 1995. godine nikada nije prihvatila Evro kao novčanu jedinicu.

Švedsku godišnje poseti oko pet miliona turista.

 

© Planeta Putovanja

Poslednja promena: Today, 09:34

Mapa, Auto Karta, Udaljenost km, Putovanja 2024: